За пръв път всички свещеници от Смолянска духовна околия ще служат в манастира "Св.Пантелеймон" над Смолян

Изображение 1 от 2

    За светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян  архимандрит Висарион ще служи заедно с всички свещеници от Смолянска духовна околия

    На 1 ноември от 9 часа  в епархийския манастир  „Св. Пантелеймон“ над Смолян тържествено ще бъде отслужена Божествена Литургия за двамата безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. Тя ще  бъде възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, а богослужението ще участват свещениците от Смолянска духовна околия, като за първи път в този манастир, духовното войнство от Смолянско ще служи заедно  в манастирския храм „Св. св. Козма и Дамян“.  За участие в празника са поканени ръководителите на  областта и общината и на различни институции.

    След  тържествената  св. Литургия ще бъде отслужен празничен водосвет и ще има благословена трапеза. За светата Литургия в четвъртък е осигурен безплатен транспорт от Смолян до манастира „Св. Пантелеймон“. Автобусите ще тръгнат в 8,30 часа от Автогара в Устово и от Супера в Горно Райково и ще спират на всички спирки до манастира. Преди това, в навечерието на храмовия празник  на манастирската църква „Св. св. Козма и Дамян“ в сряда от 18 часа ще бъзе отслужена  Вечерня с Петохлебие.

     Отново  през тези два дни епархийският манастир ще събере  стотици богомолци от Смолян и страната, намерили изцеление тук и  търсещи духовна подкрепа за вярата си. Tези свети безсребреници са различни от св.св  Козма и Дамян в Рим, които се честват на 1 юли.

    Православието сочи, че св. св.  Козма и Дамян били родни братя,  родени в провинцията Асия, Мала Азия и живели не по-късно от 4 век. Двамата се изявили като лечители, които даром помагали, без да търсят земна слава, богатство и величие,  а Църквата  ги нарича "безсребреници".

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини