12-годишният Радостин от Барутин, който получи награда от Гугъл, сред топ отличниците на България

Изображение 1 от 4

    12-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е сред 35 ученици на България, които станаха членове на клуба „Отличниците на България“ на специална церемония в НДК в София. Те са наградени за постигнатите значими международни отличия в почти всички сфери на науката. Радостин е талантливото момче, което макар и да е само на 12 години и да учи в обикновено селско училище в родопско село, изуми IT гиганта „Гугъл“ и беше награден с 2 400 долара, за да продължи да развива уменията си в програмирането на игри и приложения.

    По време на церемонията по награждаването седмокласникът прие поздравленията и получи предметна награда – смартфон. Ради предизвика бурен смях и аплодисменти в залата, в която бяха и представители на едни от най-големите компании в страната и партньори на инициативата „Отличниците на България“. Младежът без притеснение „започна преговори за работа“ като предложи на голям мобилен оператор да направи за него игра.

    През 2017 г. в първото издание са отличени първите 54 отличника. Тази година випускът е по-малък, тъй като критериите на организаторите са били завишени.

    Сред тях е и Радостин от Барутин, родопското село в което миналата година децата учели в слети класове, цели семейства се изнасят на гурбет и остават в чужбина, а децата в училището се топят като снежинки, макар Барутин да не е от най-бързо обезлюдяващите в района. Радостин обаче е горд със семейството, родното си място и училище и продължава упорито да се развива. А пътища пред него много, защото вече има покана да се обучава безплатно в най-престижното частно училище за програмиране у нас – Софтуерния университет в България, създаден от Светлин Наков.

    На 6 ноември тази година всички отличници от 2017 г., както и новите отличници от 2018 г., ще участват заедно в дебат за образованието в България, за да дадат рецепта за подобрения.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини