Мъж почина след натравяне с отровен двойник на Сърнела, жената още е в болницата в Смолян

    Възрастно семейство се натрови с гъби, в следствие на което мъжът почина след пет дни битка на лекарите в Отделението за анестезия и интензивно лечение в смолянската болница за спасяване на живота му. Семейството е от село в Неделинско и са пенсионери. Жената е постъпила също в критично състояние в болницата. От отровния двойник на Сърнелата семейството хапнало доста голямо количество, а първите симптоми са настъпили твърде късно, за да могат лекарите да спрат тежкия процес на интоксикация. Пациентът е бил много зле още при постъпването си в болница, имал е и придружаващи заболявания, което усложнило ситуацията и настъпил летален край. Съпругата му вече е в стабилизирана, състоянието й се подобрява и ако лечението продължи да се развива положително, скоро ще бъде изписана от болницата, казаха за СмолянБГвести лекари от отделението.

    Това е първият случай на отравяне с отровен двойник на Сърнелката, за нещастие за един от пострадалите с фатален край. Всички отровени през последните години, постъпили в болницата в Смолян, са яли от силно отровните гъби  мухоморки. Според лекари горските гъби са като "руска рулетка", но в пистоле с пет патрона и рискът е огромен, а смъртта от натряване бавна и мъчителна.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Та
      Татяна Иванова
      8 -1
      20:35, 1 ное 2018
      Истината е, че трябва да изучаваме гъбите, а не да се откажем от тях. Защото те са добра еко храна. Някои имат и лечебни свойства. Фактът, че култивираните гъби се съхраняват без хладилник в търговските вериги и имат срок на годност 2 седмици е показателен, че се пръскат с консерванти, тъй като диворастящите гъби ако се оставят дори само една нощ вън от хладилника се развалят.. Извод: Не гъбите са причина за смъртта на хората а самодеяността и неграмотността. Не вдигайте лозунги да не се събират гъби, а да се изучават старателно.

    Още новини

    Последни новини