Актьори и ученици "разказват" тракийски легенди в Музея в Смолян

Директорът на РДТ в Смолян и актьор Румен Бечев, влезе в ролята на тракийски разказвач на легенди. Това се случи днес в Историческия музей в Смолян в рамките на инициативата „Четем родопски легенди и предания“. На 14 и 15 ноември от 15.00 часа в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се провежда възстановката на родопски легенди и предания. 

Проектът е съвместна инициатива на Областна администрация – Смоляни и културни институции в града, а легендите, които се пресъздават са за Орфей и Евридика и тази за Смолянските езера, която е сред малко популярните. Екип от музейни експерти направи подбор на двата тематични текста, чийто корени са в епохата на древните траки.

По проекта е изработен сценичен костюм от тракийската епоха в работилница „Бъдъмба“ – Варна. Екипът на „Бъдъмба“ са наши партньори от 2017 г. с представяне на тяхната изложба „Български средновековни костюми /Реплики на костюми, оръжия и аксесоари от VІ до XIV век/”. 
С костюма ще бъде облечен главният четец. Желаещите ще имат възможност да се включат в четенето като използват шапката или наметалото от костюма за по-голяма атрактивност.

Проектът се реализира в партньорство с Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, чието участие се изразява в артистичен прочит на преданията, в инициативата ще се включат и ученици на различна възраст от училищата в града. Целта на инициативата е утвърждаване на значението на родопските легенди и предания като български културни ценности с принос в европейската съкровищница. 

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини