Основно училище в родопско село отбеляза 20 години изучаване на православие в клас

Изображение 1 от 3

    В смолянското село Момчиловци отбелязаха 20 години от началото на преподаването на на Православие като предмет в училище

    Със скромно училищното тържество в с. Момчиловци беше отбелязан двоен празник- Въведение Богородично, който се чества и като ден на християнското семейство, и 20-годишнината от преподаване на Православието в клас.

    Празникът в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от предстоятеля на момчиловската църква „Св. св. Константин и Елена“ отец Николай Рангелов. С него в служението участваха и родения в Момчиловци и възпитаник на училището в селото отец Иван Марински от смолянския храм „Св. Висарион Смоленски“ и Запрян Шиков, секретар на  архиерейското наместничество на Смолянска духовна околия.

    Учителката по Религия-Православие Мария Кетева направи презентация за 20-те години, в които е преподавала на стотиците деца от 1 до 4 клас, преминали през групата по Православие. Един от тях – малкият гайдар Райчо Станчев, подари на училището семейната картина, символ на единството на местната общност. Децата в селото, изучаващи православие, участват във всички празници на селото, читалището, църквата, изявяват се като художници, артисти и рецитатори на библейски и художествени текстове.

    Специален поздрав за всички-гости и домакини, беше изпълнение на песнопения за св. Богородица на солистката Ваня  и диригента на Детския хор към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово Соня Цветкова, заедно с момчиловските учителките по Вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева. Те и  учителките по Религия-Православие  Емилия Кермедчиева и Любка Мандова във Второ основно училище „Проф д-р Асен Златаров“ и храм “Св. вмч Неделя“ в Райково поднесоха на Мария Кетева и директорката на училището  Елка Такова  поздравителен адрес,  цветя и икони. Бяха поднесени цветя с благодарност и от читалище „Светлина“.

    Принос за училището,  което през май ще чества 180 г. от основаването си си, има и почитаният от всички свещеник Константин Канев (1917-1998) - емблематичната личност на Момчиловци. С голяма  благодарност бе споменат атонският йеромонах Григорий  /поп  Лигорко/, който е първият учител в  Момчиловци и основател на училището през учебната 1837/1838 г.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини