Най-зрелищният и сложен балет гостува на смолянска сцена с невероятна любовна история

Изображение 1 от 3

    Един от най-зрелищните спектакли в световното балетно изкуство – „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус, може да бъде видян в Смолян на 27 ноември от 19 часа в зала 1 на РДТ„Николай Хайтов“. Билети са в продажба от 14 ноември, но остават само двата дни, в които могат да се закупят билети-на 26 и 27 ноември преди самото представление, уточняват организаторите.

    Постановката е на Държавна опера - Бургас, а премиерата му само преди половин година премина при небивал успех. Хореографите посягат рядко към изключително сложната творба, образец в балетното изкуство. Нейната „Сцена на сенките“ е известна като шедьовър в кордебалета. Хореографията на спектакъла е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова. Бургаската постановка на „Баядерка“ е вече позната и в балетните среди в страната.

    „Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и война Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма, тя е смъртно ухапана от змията. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

    Последен шанс да закупите билети в понеделник и вторник преди представлението на касата на РДТ. Резервации на билети и групови посещения може да направите на телефон : 0877118684 и 0879697207 Радостина Николова

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини