Укрепиха четири критични моста в Смолян по проект за почистване на реките Черна и Бяла

Изображение 1 от 5

    Приключи изпълнението на дейностите по проекта за почистване на речните корита на Черна и Бяла в Смолян и района, отчитат от областната администрация в Смолян.

    Проектът, изготвен от община Смолян „Осигуряване на хидравличната проводимост и почистване на речното корито на р. Черна и р. Бяла в регулационни граници на гр. Смолян“, беше одобрен за финансиране от държаватапрез април 2018 година и бяха отпуснати средства в размер на 333 190 лв.

    Договорът със строителя беше подписан на 28 август 2018 година с продължителност на дейностите до 25 октомври тази година. През този период са мобилизирани необходимите техника и хора за прилагане на правилните технологии за работа в условията на течаща река. Реализирани са дейности, осигуряващи хидравличната проводимост по поречието на реките Черна и Бяла в урбанизираната част на Смолян, за д асе намали риска от наводнения и предотвратяване нанасянето на щети на хора и инфраструктура.

    От критични места на речните корита бяха иззети значителни количества баластра, отстранени са паднали дървета и израснала нискостеблена растителност. Укрепени са мостови съоръжения и съществуващите каменни стени, а дейностите са част от корекцията на реката за сигуряване на главния обходен път над тях.

    След изземване на наносите и осигуряване на хидравличната проводимост, са бетонирани подкопани основи на каменни и бетонни стени по двата бряга на реките в най-компрометираните участъци – при Мост ГПК-Спортна зала, устои на Римски мост, при крило на мост на Слънце, при АРЗ, както и беше укрепена подкопана основа при КАТ. Премахнати са битови отпадъци и пречещи съоръжения- незаконни постройки, метален мост в района на „Изворите“ в кв. Райково, както и кабели, и тръби от светлото сечение на мостовете.

    Фирмата „КРИС МТ” ООД беше избрана за изпълнител на проекта след провеждане на обществена поръчка. Строителният и инвеститорски контрол изпълниха „Екоинженеринг” ЕООД. Фирмата, осъществила авторския надзор е „ДИГ-ДИЗАЙН” ЕООД.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини