Д-р Нина Шехова: Кардиологичните прегледи ще станат традиция, не очаквахме такъв наплив

Около 130 човека преминаха на преглед по време на Международната седмица на предсърдното мъждене, която се проведе от 23 до 29 ноември в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Акцията бе насочена към хора, които са в риск за инсулт, както и към вече претърпели съдов инцидент.

"Не очаквахме да има такъв наплив на желаещи за прегледи. Първоначално бяхме определили три дни, но заради многото желаещи се наложи да работим още три дни в следобедните часове, и отново не успяхме да прегледаме всички. Но идеята ни е тези прегледи да станат традиция и така ще се обхванат голяма част от жителите на областта“, каза началникът на Кардиологично отделение д-р Нина Шехова.

Тя обясни, че заболеваемостта на нашата област не се различава от тази в страната. Но не очаквали, че сред желаещите ще има и клинично здрави хора без никакви нарушения в сърдечно съдовата система. „Това е похвално, защото профилактиката е най-важното нещо за здравето на човек“, посочи още д-р Шехова.

Пациентите бяха прегледани от специалистите на Кардиологично отделение. Открити са 10 новорегистрирани случая на предсърдно мъждене, като трима от тях бяха насочени за прием в отделението. Една трета от всички прегледани са с установени, стари ритъмни нарушения и са на постоянно лечение. Специалистите констатираха, че 80% от тях са с много добро антикоагулантно лечение, но на една малка част от тях, терапията бе променена. При много от прегледаните бяха установени ритъмни нарушения - прескачания на сърцето и им бе предписано лечение.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини