Веганската диета крие риск за бебетата

Броят на вегетарианците и веганите по света се увеличава. И макар статистиката да обхваща хората над 15-годишна възраст, все по-голям брой бебета и малки деца биват поставени на същата диета.

Трябва, обаче, да се уверим, че бебетата получават достатъчно и балансирани хранителни вещества, което е трудна задача и без да са наложени ограничения върху определени видове храни. Дори в развитите държави, голяма част от децата не получават достатъчно витамини и минерали, съществуват известни доказателства, че веганството е една от причините за това.

Лесно ли е за веганите и вегетарианците да се справят с този проблем, докато пренасят собствените се хранителни предпочитания върху децата?

Препоръките за здравословно хранене при възрастните, които насърчават хората да консумират по-малко мазнини и повече фибри, са тотално неподходящи за деца под две години.

През първите 6 месеца, бебетата си набавят всички необходими хранителни вещества от кърмата или различни адаптирани млека. След този период, обаче, децата трябва да бъдат захранени с висококачествени допълващи храни, поне през първата година от живота им.

Диетата им трябва да се състои от белтъчини и мазнини, в комбинация от зеленчуци, плодове и зърнени храни, макар че фибрите трябва да се избягват, защото са твърде засищащи, без да осигуряват достатъчно хранителни вещества. Преработените храни също трябва да се ограничат, както и солта.

Захарта може да е полезна, за да осигури нужната енергия, но само в състава на храни, богати на хранителни вещества. Колкото по-разнообразна е храната на бебето, толкова по-малка е вероятността да страда от недостиг на хранителни вещества.

Мит е, че за веганите и вегетарианците е трудно да си набавят достатъчно протеини. Близо половината протеини, които хората по света консумират, са с растителен произход.

Вярно е, че растенията – като се изключат семената – са в основната си част съставени от въглехидрати и – освен соята – съдържат по-малко аминокиселини. Докато животинските продукти съдържат големи количества аминокиселини дори в малки порции.

Всичко това означава, че растителната диета трябва да включва комбинация от различни източници на белтъчини. Например ястия от боб, грах, ориз и леща.

Витамини и минерали

Проблемът с растителната диета е и недостатъчния прием на определени витамини и минерали, като желязо, калций, йод, цинк, витамини В12 и D. Съдържанието на тези минерали в растенията е не само ограничено до определени източници, а и за тялото е по-трудно да ги усвои, защото се свързват към растителните фибри.

Тъй като източници на споменатите витамини са млечните произведения и яйцата, една по-разнообразна вегетарианска диета едва ли ще причини проблеми, ако детето има добър апетит.

Набавянето на достатъчно желязо е особено важно за бебетата, защото веднъж след като преминат на твърда храна, нуждите им нарастват значително в сравнение с по-големите деца и възрастните. Анемията е най-често срещания хранителен дефицит по света, а децата под 5-годишна възраст са най-застрашени.

Но бебетата могат да получат достатъчно желязо от яйцата, лещата, фъстъченото масло, зелените листни зеленчуци, като броколито, зърнените храни и млякото.

При веганите нещата са далеч по-сложни. Дори разнообразната веганска диета може да причини редица проблеми с растежа и развитието на детето.

Отказът от яйца и млечни произведения ги лишава от жизненоважни витамини и минерали. Веганската диета е бедна на мазнини – ценен източник на енергия в развиващото се детско тяло – и на естествени захари, заради липсата на мляко – източник на лактоза.

С отказа от всякакви животински продукти, единственото, което може да ни набави достатъчно количество витамин В12 са хранителните добавки. Липсата на витамина може да причини увреждане на нервите. Йодът също се набавя трудно, а е жизненоважен за психичното развитие. Йодираната сол не е подходяща за бебета, нито добавките с йод заради риска от предозиране.

Едно от решенията е да се консумират водорасли.

Растителната диета далеч не е идеална

Децата са изненадващо устойчиви. Те оцеляват и в неблагоприятни условия.

Но всички ние искаме да насърчим оптималното им развитие. Изцяло растителната диета не е извън въпрос, но далеч не е идеална.

Липсват достатъчно доказателства за това как веганските практики засягат здравето на бебетата.

Но не е трудно да се открият примери за редица проблеми, причинени от веганска диета. Изследователи от Холандия доказаха, че деца, подложени на веганска диета, страдат от дефицит на хранителни вещества и нарушения в растежа, основно на възраст между 6 и 18 месеца. Регистрирани са дори случаи на родители вегани обвинени в насилие над деца заради нарушения растежа на малчуганите.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини