Щетите от бедствията в резултат на климатичните промени са за над $100 млрд. през 2018 г.

 
Природните бедствия в резултат на климатичните промени са нанесли щети на държавите по света през 2018 г. за най-малко 100 милиарда долара, съобщава неправителствена организация, която предупреждава за увеличаване на смъртоносните горски пожари, наводнения и супербури, ако парниковните емисии не бъдат редуцирани, информира АФП.
 
Тази година е на път да се превърне в четвъртата най-гореща в историята, докато нивата на въглероден двуокис и метан в атмосферата продължават да растат. Унищожителни пожари като тези в Калифорния през тази година най-вероятно ще се превърнат в рутина.
 
2018 г. показва катастрофалната заплаха, която климатичните промени представляват за света. Просто сянка на това, което ще последва, ако температурите продължат да се покачват, предупреждават от неправителствената организация Christian Aid.
 
Организацията е съставила списък с 10-те най-големи природни бедствия през тази година в резултат на климатичните промени. Използвани са открити източници, официални данни и оценки на застрахователни фирми при изчисляването на щетите. 
 
Общо природните бедствия са отнели живота на стотици хора, включително повече от 200 при наводнения в Япония от края на юни до средата на юли, 100 при пожари до Атина през юли и 85 при пожара в Калифорния през ноември.
 
Най-големите бедствия като нанесени щети са ураганите "Флорънс" и "Майкъл", съответно 17 и 15 милиарда долара. "Майкъл" е най-силната буря, връхлитала САЩ от 1969 г. Тя отне живота на 45 души в САЩ и най-малко 13 в Хондурас, Никарагуа и Ел Салвадор.
 
"Флорънс" пък причини катастрофални наводнения.
 
Неправителствената организация Christian Aid е установила, че четири бедствия, включително пожарите в Калифорния, сушата в Южна Европа и наводненията в Япония, са нанесли щети всяко поотделно за 7 милиарда долара.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини