Удължиха грипната ваканция, децата от Смолян и областта отново на училище в понеделник

Грипната ваканция за учениците от Смолянска област ще бъде продължена и децата ще се върнат в класните стаи отново на 28 януари 2019г. Това стана ясно днес след заседание на Регионалния щаб за грип и ОРЗ в Смолян. 

Здравната инспекция взе решението поради увеличаване на относителния дял във възрастовата група 5-14г. и с оглед ограничаване на контактите на заболели и здрави лица, ваканцията се удължи с още пет дни от 23 до 28 януари. 

РЗИ - Смолян издаде предписание на РУО за продължаване на грипната ваканция до края на седмицата. За лечебните и детските заведения остават в сила противоепидемичните мерки от 18.01.2019 година.

За момента данните на заболелите от понеделник – 21 януари, сочат за задържане на нивото от над 253 на 10 хиляди, каквито са епидемиологичните стойности от края на миналата седмица, когато на 18 януари беше обявена епидемия от грип в цялата област Смолян.

Тя е потвърдена и от резултатите от 11-те изпратени проби в националната лаборатория, които  сочат, че 8 от тях са положителни за два вида грипен щам. Пет от пробите са паказали по-масовия вирус H1N1, а други три са показали новия вирусен щам H3N2.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини