Смолянско още бедства, стотици четвърти ден без ток... ама нали са свикнали!

Мугленци: „Важни са туристите, нас по селата кучета ни яли… докарваме се пред чужденците и телевизиите – корави баирджии. И хляб си месим и сърми свиваме в тъмното на печка за дърва!?

Трети ден Смолянска област е в бедствено положение. Обстановката започва да се нормализира, уверяват от Областна администрация. Все още обаче има цели села без ток. Така четвърти ден стотици хора по селата от почти всички смолянски общини, стоят на тъмно. Електричество все още няма в Триград, Жребово, Кестен, Горово, Мугла др. В последното село възстановиха захранването на помпената станция, която захранва с вода курорта Пампорово. Турситите са приоритет, а нас „кучета ни яли“, коментират хората от високопланиското село. Там възрастните хора са „свикнали“ от години при малко повече сняг да стоят с дни блокирани от преспи и на тъмно. В селата без ток в магазините хлябът е свършил още в събота, свещите – също. „Управляващите са спокойни за нас щото сме били свикнали да се запасяваме с брашно, да си месим хляб, а телевизиите умират да ни показват какви сме корави баирджии и света ни се върти около печицата на дърва, редят още наши читатели от Мугла.  

Според официалната информация за медиите през изминалата нощ няма постъпили сигнали за инциденти и бедстващи хора. Затворен за движение четвърти ден е прохода Превала. Днес ще продължат възстановителните дейности в общините Смолян, Баните и Доспат, както и работата по отваряне на прохода „Превала“.
След възстановяване на пътната отсечка Смолян – Стойките – Пампорово там е в сила ограничение за всички моторни превозни средства с вериги и е забранено движение на автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини