Бизнесът в Смолян иска включване на специалности полимери и мебелно производство в професионалното обучение

Работният вариант на план-приема за учебната 2019-2020 година, беше обсъден на среща между отговорните институции и бизнеса в Смолян.

Основно предизвикателство за област Смолян са тревожните демографски тенденции през следващите години броят на учениците да намалява, като завършващите седми клас в област Смолян за настоящата година са 768 ученика, при 801 през миналата.

Шефът на РУО Мария Семерджиева представи заложените в работния вариант на план-приема паралелки по специалности, като отбеляза, че с цел отваряне към бизнеса и предлагане на по-голям избор за децата, се предвиждат паралелки, в които се обучават ученици в две отделни професионални направления.

В новите планове на Министерството на образованието и науката е заложено чуждоезиково обучение и в професионалните паралелки, за да не бъдат ощетявани децата с професионална насоченост от чуждоезикова подготовка.

Присъстващите представители на местния бизнес предложиха да се включат в план-приема за следващата година паралелки със специалност полимери и мебелно производство.

Началникът на РУО-Смолян каза, че ще бъдат отразени всички направени предложения за план-прием и на среща, насрочена за 07 февруари т.г., той ще бъде отново обсъден със заинтересованите страни, след което ще бъде предложен за утвърждаване от Министъра на образованието и науката. Семерджиева призова предприятията и тази година да отворят вратите си за учениците от седми клас, които организирано от училищата да посетят работните места заедно с кариерните консултанти. Това ще им помогне при избора на професионално обучение.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини