В деня на св. Харалампий Чудотворец се освещава мед за здраве за цялата година

На 10 февруари  се чества паметта на св. свещеномъченик Харалампий, а от 9 часа в църквата  „Св. Неделя“ кв. Райково, архимандрит Висарион ще отслужи празнична св. божествена Литургия.

По традиция по време на светата Литургия архимандрит Висарион, със специален ритуал  и молитва, ще освети  за здраве донесените и надписани  от вярващите бурканчета с мед. Занесеният  вкъщи мед се приема през цялата година за телесно и душевно здраве. В църквата „Св. Неделя“ се съхранява частица от мощите на св. Харалампий, която ще бъде изнесена от олтара за поклонение и всеки може да се  докосне до нея и да се помоли.

Според Житие на светиите   Харалампий Чудотворец е пострадал на 113-годишна възраст заради вярата си в Христа. Когато го завели на мястото на наказанието, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Бог да им даде на всички хора телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове. От векове светецът се приема от вярващите като защитник против болести и епидемии, като чудотворец, който винаги помага след искрени молитви.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини