Над 300 сигнала подадени по време на бедственото положение в Смолянско, предлагат нови мерки

 Областният щаб за защита при бедствия заседава, за да анализира последното бедствено положение заради обилните снегове в последната седмица на януари тази година, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Смолян.

„Целта е да направим по-задълбочен коментар на отминалото бедствено положение, което се наложи да обявим. Да анализираме възникналата ситуация, пропуските и да набележим мерки, които да намалят до минимална степен вероятността да се изправяме отново пред такива ситуации.“, областният управител Недялко Славов.  Участваха също представители на общини и институции от региона, поддържащата републиканската пътна мрежа фирма, представители на Електроенергийния системен оператор, Електроразпределение Юг.

Директорът на ОД МВР-Смолян, ст.комисар Николай Димов изложи в своя анализ, като основна причина за настъпилите затруднения с движението силния снеговалеж, неподготвените водачи на МПС за тежки зимни условия, особено туристите в курортния комплекс Пампорово, където и липсата на достатъчно паркоместа води до паркиране на автомобилите върху пътното платно, а това от своя страна затруднява снегопочистването. Като основни мерки за в бъдеще, комисар Димов предложи да се направи нова организация за снабдяване на к.к. Пампорово с газ, за да се избегнат задръстванията, които предизвикаха цистерните; репатриране на неправилно паркираните автомобили; наблюдение и поддържане на сервитутите около пътищата с цел предотвратяване падането на дървета върху пътните участъци; обмисляне на възможността за информиране на населението за организацията на движение и проходимостта на проходите чрез мобилните оператори; осигуряване на технически средства, който да предоставят актуална и навременна информация за обстановката до Кризисния щаб.

Ст.комисар Симеон Цървуланов – директор на РД ПБЗН-Смолян, призова всички действия на участниците в събитията да преминават през центъра на Кризисния щаб, за да се постига пълна информираност и координация. По време на бедственото положение на тел.112 и вътрешни телефони са подадени 300 сигнала, 165 от тях са били в компетенциите на ПБЗН и е реагирано от службата, като сред тях основно са сигналите за паднали дървета и теглене на закъсали автомобили.

Инж. Костадинка Миланова – директор на ОПУ-Смолян, представи предприетите мерки за недопускане отново до подобна тежка пътна обстановка за републиканската пътна мрежа в региона. Предвижда се допълване на вертикалната сигнализация; денонощна работа на пътноподдържащата фирма, която вече е в сила; направени са допълнителни указания към пътноподдържащата фирма за предприемане на мерките, заложени в договора. Инж.Миланова също обърна внимание, че неправомерно паркиралите автомобили върху пътното платно са оказали значителни затруднения за снегопочистващите машини, както и падналите и неотстранени дървета.

Представителите от Електроенергийния системен оператор и Електроразпределение Юг в своя анализ изложиха, че предизвиканите проблеми с електрозахранването са свързани с обилните валежи, предизвикали свличането на дървета извън обсега на просеките. Те уточниха, че решението е прокарване в проблемните участъци на подземно окабеляване - процедури, по които вече се работи, но поради спецификата и сложността на терена, процесът се извършва поетапно.

Директорът на РДГ-Смолян инж.Венцислав Фурлански разясни законовите процедури, отнасящи се до сервитутите. Той уточни, че има законови механизми за извършване на всички превантивни мерки. Въпросът е да се постигне консенсус между собствениците на горските масиви и собствениците на инфраструктурните обекти.

„Мисля обаче, че можеше да не се стигне до обявяване на бедствено положение, ако навреме всички сме в готовност, ако всеки един от нас реагира съобразно оперативните планове, спазват се клаузите на сключените договори и си комуникираме по утвърдените канали, ако беше създадена необходимата организация или бяха взети необходимите предохранителни мерки.“, на база на коментарите в днешното заседание, констатира Славов.

По думите му бедственото положение е било обявено, за да се въведат в действие съкратени процедури, които да позволят бързо излизане от критичната ситуация, а не защото е имало голяма опасност от бедстващи хора или необходимост от евакуация на засегнати. Областният управител констатира непознаване на нормативната уредба и действащите оперативни планове, което води до липса на адекватна готовност да се реагира по написаните в тях мерки.

Като единствено решаване на проблема с паркирането и мерките за курортния комплекс Пампорово, областният управител посочи репартриране на автомобилите. „Ситуацията в курорта се нормализира, едва тогава, когато колите се разчистиха от главния път!“

По отношение на наводненията, Славов коментира: „В рамките на закона сме намерили форми, по които да се организираме по почистването на речни корита в най-критичните участъци. Не можем да допуснем тотално изземване на наноси в речните корита, това също трябва да става контролирано, планово и след спазване на съответните процедури, огледи и протоколи от комисиите.“

Предложените мерки ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде изпратен до отговорните институции за отношение и предприемане на действия, допълват от областната управа.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини