Между 25-40 % увеличение за заплатите в общинските болници обеща министър Ананиев

30 милиона лева допълнително ще получат болниците през тази година. Това обяви преди минути министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след срещата със Сдружението на общинските болници при премиера Борисов, но която той трябваше да докладва мерки за справянето със ситуацията в общинските здравни заведения, поискани от министър-председателят вчера.

От допълнителните средства 18 милиона ще са общинските болници 12 милиона за Областните здравни заведения.

„Това не е целият допълнителен ресурс, който ще могат да ползват през тази година болниците, защото в бюджета на НЗОК и Държавния бюджет общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници е 66 милиона лева. 28 милиона лева от тях са за общински болници, а 38 за областните болници.“, посочи още министър Ананиев. По думите му очертаният финансов ресурс ще позволи увеличение на заплатите на работещите в болниците.

Между 25-40 % ще се вдигнат разходите за персонал в общинските болници. Увеличението ще е на диференциран принцип. Параметрите му ще се определят на базата на обема на проходите, които ще имат през тази година и процента на разходите за персонал спрямо общият размер на всички разходи, уточни здравният министър. Кирил Ананиев посочи, че увеличението на заплатите в областните болници ще е между 10-12 %,  заради по -големият капацитет и  усвояване на средства от НЗОК  тези здравни заведения.

Освен финансовото подпомагане за болничния персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното финансиране на общинските болници за спешност и неотложност в населените места, където няма други болнични заведения и приходите от НЗОК са по ниски, защото населението там е по-малобройно, каза още Ананиев.

Здравният министър съобщи още, че предстои съвместна работа с общинските болници по преструктурирането им в системата.

От името на всички общински  болници в България председателят на УС на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев посочи: Тръгнахме да се борим за защита интересите на общинските болници и по този начин да защитим и интересите на населението, които тези болници обслужват. Удовлетворени сме, защото в рамките на две дни, постигнатите резултати надхвърлиха очакванията ни. Няма как да искаме повече на този етап,  за нас това е началото на нещо ново.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Откъде ги извади тия милиони доктор Ананиев Ами взел ги е на заем от Бать Бойко птой пък ги извадил от задният джоб
  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    5 -2
    16:46, 8 фев 2019
    Свинарите от герб хранят предизборно маймуните

Още новини

Последни новини