9 °C

32-годишна родопчанка записа 9 клас в инвалидна количка, мечтае да завърши и започне работа

  Какво кара една млада жена на 32 години, която буквално преди да проходи сяда в инвалидна количка, да запише да учи средно образование? Сигурно много други неща, освен силен дух и желание за развитие. Разказва ни самата Ася Кьорова от родопското село Стърница в община Баните.

  Ася е родена на 28 юли 1986 година. Откакто се помни е в инвалидна количка, а диагнозата ѝ е толкова сложна, че не може дори да я запомни. Заради нея момичето е с 95% инвалидност, но със завидно чувство за самоирония казва, че единственото нелечимо заболяване, от което страда, е заплес, но сигурно заради него цял живот мечтае да учи.

  Болестта обаче я приковава към „стола на колелца“, и за да посещава селското училище до 4 клас, се налага майка ѝ всеки ден да я носи на ръце около километър до там и обратно.

  „След това обаче натежах и мама нямаше сили да ме носи. Затова се наложи да си остана вкъщи. А толкова много исках да съм пак с децата. Тогава започнаха учители да идват, но не беше същото.“, спомня си Ася, която с индивидуално обучение у дома завършва основно образованиее, благодарение на учителите, които идвали от съседното село Давидково, за да я обучават вкъщи.

  Момичето с голяма усмивка си спомня, че много искала да продължи образованието си, но тогава в гимназията в Баните ѝ казват, че няма свободни учители, които да пътуват до селото ѝ. Родителите ѝ нямали автомобил, а и да имали, баща ѝ също страдал от заболяване и не можел да шофира.

  „Гадно ми стана… много ми стана мъчно… “, спомня си днес Ася, но не се разделя с голямото желание да завърши образованието си.

  И съдбата ѝ дава този шанс през 2018 г, когато разбира, че вече има отворена програма за започване на работа за инвалиди и решава отново да опита да учи, за да може да работи. Не познавала директора на СУ „Христо Ботев“ в Баните Пенчо Токучев, но се свързва с него и му разкрива мечтата си. Ася винаги ще си спомня този първи разговор с него и щастието, когато чува репликата: „Никога не е късно за учене!“.

  „Той е прекрасен човек, много внимателен, даде ми учебниците, оправи ми всички документи, за да мога да уча! И така започнах да ходя до училището в Баните, макар учениците да не ми вярват, че съм на 32 години, нали съм дребничка и слабичка. ”, шегува се Ася и признава, че единствено племенникът ѝ – деветокласник, се закачал с нея, че времето за учене е минало. И то защото го моли за помощ с дробите по математиката, която много я мори.

  „Най-трудна ми е математиката, не е като смятането в 8 клас. Другите предмети са ми лесни, чета и запомням, ама дробите няма как да ги науча и затова ходя в училище където ми помагат. Любима ми е литературата, аз по принцип обичам да чета, вземам си книги от библиотеката в Стърница, повече чета в интернет. Абе, трудно е да си ученик!“, казва Ася и добавя:  „Сега съм много доволна, че си взех всичките 15 изпита за 9 клас, успехът ми не е лош, ама математиката… “, споделя младата жена, но е много щастлива, че ще има образование.

  Учителите и директорите обаче са впечатлени от упоритостта на Ася, а директорът признава, че всички са изумени от огромното ѝ желание и труда, който полага, защото никога не са имали ученик с такава висока степен инвалидност. Преподавателите ѝ не крият възхищението си от това как Ася учи, рецитира наизуст дори разказите по литература.

  Сега младата жена чака учебниците за 10 клас, защото взема два класа за година. „Надявам се като завърша да намеря някъде работа, защото не може само в къщи да се стои!“, разкрива следващата си мечта младата жена, която преди време стигна до „Шоуто на Слави“ с умението си да плете терлици с краката си.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
  13 ное 2019
  Последни новини