11 °C

32-годишна родопчанка записа 9 клас в инвалидна количка, мечтае да завърши и започне работа

  Какво кара една млада жена на 32 години, която буквално преди да проходи сяда в инвалидна количка, да запише да учи средно образование? Сигурно много други неща, освен силен дух и желание за развитие. Разказва ни самата Ася Кьорова от родопското село Стърница в община Баните.

  Ася е родена на 28 юли 1986 година. Откакто се помни е в инвалидна количка, а диагнозата ѝ е толкова сложна, че не може дори да я запомни. Заради нея момичето е с 95% инвалидност, но със завидно чувство за самоирония казва, че единственото нелечимо заболяване, от което страда, е заплес, но сигурно заради него цял живот мечтае да учи.

  Болестта обаче я приковава към „стола на колелца“, и за да посещава селското училище до 4 клас, се налага майка ѝ всеки ден да я носи на ръце около километър до там и обратно.

  „След това обаче натежах и мама нямаше сили да ме носи. Затова се наложи да си остана вкъщи. А толкова много исках да съм пак с децата. Тогава започнаха учители да идват, но не беше същото.“, спомня си Ася, която с индивидуално обучение у дома завършва основно образованиее, благодарение на учителите, които идвали от съседното село Давидково, за да я обучават вкъщи.

  Момичето с голяма усмивка си спомня, че много искала да продължи образованието си, но тогава в гимназията в Баните ѝ казват, че няма свободни учители, които да пътуват до селото ѝ. Родителите ѝ нямали автомобил, а и да имали, баща ѝ също страдал от заболяване и не можел да шофира.

  „Гадно ми стана… много ми стана мъчно… “, спомня си днес Ася, но не се разделя с голямото желание да завърши образованието си.

  И съдбата ѝ дава този шанс през 2018 г, когато разбира, че вече има отворена програма за започване на работа за инвалиди и решава отново да опита да учи, за да може да работи. Не познавала директора на СУ „Христо Ботев“ в Баните Пенчо Токучев, но се свързва с него и му разкрива мечтата си. Ася винаги ще си спомня този първи разговор с него и щастието, когато чува репликата: „Никога не е късно за учене!“.

  „Той е прекрасен човек, много внимателен, даде ми учебниците, оправи ми всички документи, за да мога да уча! И така започнах да ходя до училището в Баните, макар учениците да не ми вярват, че съм на 32 години, нали съм дребничка и слабичка. ”, шегува се Ася и признава, че единствено племенникът ѝ – деветокласник, се закачал с нея, че времето за учене е минало. И то защото го моли за помощ с дробите по математиката, която много я мори.

  „Най-трудна ми е математиката, не е като смятането в 8 клас. Другите предмети са ми лесни, чета и запомням, ама дробите няма как да ги науча и затова ходя в училище където ми помагат. Любима ми е литературата, аз по принцип обичам да чета, вземам си книги от библиотеката в Стърница, повече чета в интернет. Абе, трудно е да си ученик!“, казва Ася и добавя:  „Сега съм много доволна, че си взех всичките 15 изпита за 9 клас, успехът ми не е лош, ама математиката… “, споделя младата жена, но е много щастлива, че ще има образование.

  Учителите и директорите обаче са впечатлени от упоритостта на Ася, а директорът признава, че всички са изумени от огромното ѝ желание и труда, който полага, защото никога не са имали ученик с такава висока степен инвалидност. Преподавателите ѝ не крият възхищението си от това как Ася учи, рецитира наизуст дори разказите по литература.

  Сега младата жена чака учебниците за 10 клас, защото взема два класа за година. „Надявам се като завърша да намеря някъде работа, защото не може само в къщи да се стои!“, разкрива следващата си мечта младата жена, която преди време стигна до „Шоуто на Слави“ с умението си да плете терлици с краката си.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
  17.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
  17.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  17.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
  17.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
  17.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
  17.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
  17.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
  17.09.2019
  Последни новини