България е изпратила писмо до ЕК да отпадне въпроса в анкетата в училищата с отговор "друго" като пол

Днес България е изпратила писмо до ЕК, в което министерството на образованието е поискало да се премахне въпросът, в който е даден вариант, детето да определя пола си като „друго“. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Пампорово днес, където участва в партньорски форум на Института за интегрирано управление на общините.

Става дума за платформата SELFIE , в която от 90 въпроса има и такъв, в който децата над 9 години трябва да отбележат пола си. Дадените варианти са 4 - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам. Пред медии министърът коментира анкетата, скандализирала обществото ни и вече направена в 900 училища в страната.

Днес преди обяд изпратихме писмо до Европейската комисия. Факт е, че има такъв въпрос и такъв вариант за отговор в един от 90-те въпроса въпросника, който е насочен към дигиталната грамотност. Това, което казва Европейската комисия е, че въпросникът не е насочен към определяне и самоопределяне на пола на децата. Предвид на Конституцията и обществената реакция и това, че аз самият не веднъж съм казвал, че не подкрепям навлизането по какъвто и да е начин на джендър идеология в българското училище, и като родител и като министър, предприехме единственото възможно действие, което можем- да изпратим писмо до ЕК. Системата не е на министерството, не е сървър на министерството, не можем да я променим. Надявам се да имаме положителен отговор на ЕК да отпадне този вариант за отговор „друго“ или да отпадне целия въпрос. Отчитам и споделям това, което има като реакция. Пак казвам, въпреки че над 900 училища са попълнили анкетата, нямахме нито един сигнал до онзи ден за нещо смущаващо в нея. Инструментът е много полезен за определяне на степента за дигитална готовност на училищата. Нито ние, нито ЕК искаме да го компрометираме с този детайл в него. Може би и предисторията на споровете и на други факти, свързани с проповядването на т.нар. джендър идеологии, ни карат като общество да бъдем по-съмнителни.“, коментира образователният министър. Той призна обаче, че е запознат с идеята за инструмента, но не е виждал въпросите и въпреки това е убеден, че ЕК  е включила въпроса, но не е с цел да се проповядват идеологии за третия пол.

„По-скоро целта е да бъдат коректни към всички страни. Някои страни, включително Германия миналата година, са взели решение за възможност в свидетелствата да се записва и „друго“, но по медицински причини, а не на базата на самоопределянето като пол. Може би това желание за коректност на ЕК е била причина да има такъв вариант отговорите“, коментира Вълчев и изрази надежда отговорът от ЕК на искането на просветното ни ведомство да бъде положителен.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
19 ное 2019
Последни новини