Златоград и Девин първенци в санирането на обществени и жилищни сгради

Реализирането на проекти по Националната програма за енергийна ефективност и Оперативните програми бяха коментирани днес на заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие на област Смолян.

Представители на общините от област Смолян отчетоха постигнатите резултати и настоящите проекти в сферата на енергийна ефективност по Националната програма и Оперативните програми. С най-висока активност, във връзка с търсенето на източници за финансиране и реализирани проекти, са общините Девин, Златоград и Смолян, където са обновявени многофамилни жилищни сгради, административни сгради, училища, детски градини, спортни съоръжения, енерго-ефективно улично и градско осветление.

Сред споделените добри практики, които се отличиха в реализирането на проекти по Националната програма и Оперативните програми, както и с финансиране от общинския бюджет, правят впечатление функционалните решения в ОДЗ „Здравец“ и ОДЗ „Изворче“ в Девин. Там, успоредно с енергийното и цялостно обновяване на сградите, са създадени условия и за достъп и ползване от деца с увреждания. В общината са обновени също 4 многофамилни жилищни сгради и са входирани документите за още две, санирани са административните сгради на данъчно, Общинска служба „Земеделие“, Районно управление на МВР, Районно управление на ПБЗН.

В община Златоград всички обществени сгради са санирани, обликът на обновените многофамилни жилищни сгради е съобразен стилово с облика на населеното място, подготвят се проекти за кандидатстване по всички програми, подобряващи средата за живот и за които общината отговаря на условията.

Редица са и реализираните проекти по програмите за енергийна ефективност в община Смолян – създава се по-добра среда за работа и образователна дейност в обновените административни сгради и учебни заведения. 

С реализираните обекти и входираните документи за обновяване на многофамилни жилищни сгради, община Смолян, и като цяло област Смолян, е сред първенците по Националната програма за енергийна ефективност.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини