Обвинените по ТЕЛК-аферата лекари във Варна остават на свобода. Преглед на печата

Дело. 

"Сега":

Обвинените по ТЕЛК-аферата лекари във Варна остават на свобода

Четиримата лекари, обвинени по ТЕЛК-аферата във Варна, остават на свобода, без никаква мярка за неотклонение, съобщи БНТ. И апелативният специализиран наказателен съд на този етап не намери доказателства, че лекарите имат отношение към търговията с ТЕЛК експертизи.

Варненските лекари влязоха в съдебната зала с куфари, готови да бъдат върнати в следствения арест. Прокуратурата пък влезе с нови томове доказателства - записи на разговори и разпити на още свидетели. Един от козовете на обвинението беше записан разговор, в който обвиняемата д-р Мима Великова обяснява на пациент какво поведение да има докато е с холтер.

"Аз съм обяснила какво представлява холтер, какво представлява велотестът, мога да ги обясня и на Вас, каква е разликата при правенето на ехография между два различни апарата, между двама различни доктори", заяви д-р Мима Великова.

Финанси. 

"Монитор":

МФ очаква бюджетен излишък от 1,5 млрд. лв. за февруари

По предварителни данни салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към февруари 2019 г. се очаква да бъде положително в размер на 1,5 млрд. лв. или 1,3% от прогнозния БВП, съобщиха от финансовото министерството.

За сравнение излишъкът в хазната през януари е в размер на 1 млрд. лв. или 0,9% от прогнозния размер на БВП. Превишението на приходите над разходите през януари се дължи на излишък по националния бюджет в размер на 944,1 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 61,7 млн. лева.

Според прогнозата приходите и помощите по КФП към февруари 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 7,2 млрд. лв., което е 16,5% от годишния разчет. Спрямо февруари 2018 г. приходите по нарастват с над 1 млрд. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС, уточняват от МФ.

Вето. 

"Дума":

ГЕРБ убедиха и Патриотите да отхвърлят ветото 

Управляващата коалиция няма да се съобрази с ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. След среща днес между парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" мнозинството обяви стратегията си официално - отхвърляне на ветото и след това гласуване на предложените вече промени на промените, с които се връщат старите прагове за преференциите.

Въпреки че преди няколко дни от "Атака" и ВМРО обявиха, че ще подкрепят ветото, днес Цветан Цветанов е убедил коалиционните партньори да гласуват против.

Припомняме, че именно заради тази реакцията на ГЕРБ от БСП обявиха, че нямат намерение да се върнат в пленарна зала при обсъждането на ветото.

Рязка смяна в позицията си демонстрира днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Преди два дни той отправи призив ветото да бъде подкрепено. Днес обаче обяви, че най-вероятно държавният глава е бил подведен в оценката си за промените в изборните правила. Това, че ще отхвърлим ветото, не е проява на конфронтация, господин Радев е имал благородни намирания, но юридическият му екип вероятно го е подвел. Тъй като няма как да се поправят мотивите, ние ще отхвърлим ветото, в това няма драма, коментира Сидеров пред журналисти в НС.

Мотивът на управляващите да отхвърлят ветото е, че то не засяга само обезсмислянето на преференциите. Радев върна за ново обсъждане и ограничаването на машинното гласуване.

Наложено беше вето и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).

Трагедия. 

"Монитор":

Борислав, който уби жена си, бил болезнено ревнив

Борислав ревнуваше и следеше Кремена, упражняваше системен физически и психически тормоз върху нея през последните 6 - 7 години, разказват близки на убитата.

Описват Кремена като мил и интелигентен човек с фина душевност. Родена била в Пловдив, работела като преводач и искала да е екскурзовод. Запознала ги майката на Борислав, но той се оказал болезнено ревнив. Кремена често споделяла, че мъжът ѝ я удря и бие. Имало е и случаи, в които Борислав е заключвал съпругата си в апартамента им и излизал. Непрекъснато я следял и проверявал телефона ѝ, както и с кого си пише.

Доходи. 

"Сега":

Кабинетът отпуска 30 млн. лв. за по-високи заплати на медицинските сестри

Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите си в рамките на 30 млн. лв., които правителството отпусна допълнително за общинските и областните болници, съобщи БНТ. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и съсловната организация ден преди насрочения за утре национален протест на медицинските сестри. Поканените на срещата синдикати и представители на бранша се дистанцираха от него.

Исканията на медицинските сестри са за стартова работна заплата от 1120 лв., по-добри условия на труд и премахване на търговския характер на лечебните заведения. Днес здравният министър Ананиев обяви, че заплатите ще бъдат повишени с отпуснатите допълнителни средства от кабинета, като поясни, че решението за протеста утре е взето преди правителството да предприеме тази стъпка.

"В момента се договарят заплати в съответните лечебни заведения. Тоест, протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Няма нужда от протести, а от разговори", заяви Кирил Ананиев.

Глоба.

"24 часа"":

Полицията глобила с 30 лв. шофьора на НСО от скандала с Деси Радева

Полицията е глобила с 30 лева шофьора от НСО, чийто автомобил е влязъл в насрещното движение, докато е превозвал съпругата на президента - Деси Радева. Освен това началникът на екипа за охрана е наказан по дисциплинарен ред. Това става ясно от отговори на НСО след запитване на Меdiapool по Закона за достъп до обществена информация.

Инцидентът стана публично достояние м.г., след като случаен гражданин засне и разпространи в социалните мрежи видео, на което се вижда как представители на държавната охрана спорят с катаджия.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини