Палят кладата в Райково тази събота, пак ще наддават за "орадата"

Изображение 1 от 3

    Пустовете за поредна година ще съберат смолянчани на 10 март от 18.00часа 

    Народната традиция “Пустове” на Сирни заговезни” е възстановена преди 28 години и за пореден път ще събере на общоградско веселие жителите на областния град. Пранзикът ще се проведе пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” в смолянския кв. Райково.

    В концертната програма ще вземат участие читалищните формации: оркестър“100 каба гайди”, клуб “Зевзек”, Младежки театър „Ирис“, смесен битов хор и солисти, детски танцов състав, младежка танцова формация и концертен състав на клуб “Хоро”.

    На този ден се благославя за здраве и берекет на всички раждани в първия пролетен празник.

    Ще лумне ритуалният огън “Орада”, която ще запали големецът, наричан в Родопите “кабадалията”, а той става „големец“ след като, по установената вече традиция, откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването, се изгаря чучело, символ на злото.

    Историята разказва, че богът на виното и плодородието Дионисий също уважавал обичая, а корените му идват от древността. Култът към гръцкия бог Дионисий – бог на виното, плодородието и веселие е преминал и у българите, като векове наред е останал да живее в цикъла на календарните обичаи – кукерските и карнавалните игри. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Денят – “Сирни заговезни” или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката, това е ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”

    Общоградският празник “Пустовете” ще се проведе както всяка година на площадното пространство пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” и по традиция ще завърши с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини