Куриозно, но факт: „малки булки“ на по 30 г. и първолаци с мустаци се връщат в училище

Първолаци с мустаци и "малки булки" се оказа съвсем реална картина в родопско училище. СмолянБГвести се натъкна на тази любопитна тенденция за завръщане в училище на възрастни хора, които обаче са оценили спънките от липсата на образование. В СУ „Христо Ботев“ в общинския център Баните се оказа, че учат няколко мъже по на 40-45 години, разказва директорът Пенчо Токучев.

Един от тях е „петокласник“, роден през 1975 година, повтарял три пъти пети клас и напуснал училище, а преди време заминал да работи в чужбина. Оказало се обаче, че там искали все пак някакво образование, не можал да се уреди по документи и се върнал в България, за да завърши.

Сред куриозите на школското образование е и случаят на мъж записал трети клас, който вечер след работа учи заедно със сина си-също третокласник. Бащата учи в Средното училище в Баните, а синът, който му помага в уроците е в училището в близкото село Давидково. Бащата и детето са представители на голяма група дървосекачи от Ракитово, които дойдоха в Родопите да търсят препитание преди три години. Хората бяха посрещнати радушно в село Давидково, започнаха работа, дадоха им жилище и подслон, а сега децата им учат.

Сред ромската група, която се засели в района има и малки „малки булки“, които също се върнали в училище, за да завършат средно. Те се изпоженили на по 15 години веднага след осми клас, но сега на по 30 години- стимулирани от местната общност, решават да учат.

Директорът Пенчо Токучев смята, че се наблюдава тенденция за връщане в училище именно на тези групи, които преди години набързо приключили с основното школо, някои преди да го завършат. „Те осъзнават, че им трябва, безпомощни са ако са неграмотни и нямат документи за основно образование поне.“, казва директорът и не крие, че тази година презрелите ученици са повече от миналата.

Сега около 10 човека са завършили първата сесия на различни класове -трети, пети и осми клас, а когато завършат ще имат диплома за средно непрофилирано образование.

Според него жените се връщат в училище за самочувствие, а мъжете предимно заради шофьорските книжки и завишените вече изисквания на пазара на труда, както и спънките за работа при липса на диплома за средно образование. „Това все повече им пречи да започнат каквато и да било работа- и в чужбина, и в България работодателите искат средно образование.“, смята директорът и се радва на новите ученици, макар и отдавна надхвърлили възрастта за учене на четмо и писмо.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини