7 °C

Куриозно, но факт: „малки булки“ на по 30 г. и първолаци с мустаци се връщат в училище

Първолаци с мустаци и "малки булки" се оказа съвсем реална картина в родопско училище. СмолянБГвести се натъкна на тази любопитна тенденция за завръщане в училище на възрастни хора, които обаче са оценили спънките от липсата на образование. В СУ „Христо Ботев“ в общинския център Баните се оказа, че учат няколко мъже по на 40-45 години, разказва директорът Пенчо Токучев.

Един от тях е „петокласник“, роден през 1975 година, повтарял три пъти пети клас и напуснал училище, а преди време заминал да работи в чужбина. Оказало се обаче, че там искали все пак някакво образование, не можал да се уреди по документи и се върнал в България, за да завърши.

Сред куриозите на школското образование е и случаят на мъж записал трети клас, който вечер след работа учи заедно със сина си-също третокласник. Бащата учи в Средното училище в Баните, а синът, който му помага в уроците е в училището в близкото село Давидково. Бащата и детето са представители на голяма група дървосекачи от Ракитово, които дойдоха в Родопите да търсят препитание преди три години. Хората бяха посрещнати радушно в село Давидково, започнаха работа, дадоха им жилище и подслон, а сега децата им учат.

Сред ромската група, която се засели в района има и малки „малки булки“, които също се върнали в училище, за да завършат средно. Те се изпоженили на по 15 години веднага след осми клас, но сега на по 30 години- стимулирани от местната общност, решават да учат.

Директорът Пенчо Токучев смята, че се наблюдава тенденция за връщане в училище именно на тези групи, които преди години набързо приключили с основното школо, някои преди да го завършат. „Те осъзнават, че им трябва, безпомощни са ако са неграмотни и нямат документи за основно образование поне.“, казва директорът и не крие, че тази година презрелите ученици са повече от миналата.

Сега около 10 човека са завършили първата сесия на различни класове -трети, пети и осми клас, а когато завършат ще имат диплома за средно непрофилирано образование.

Според него жените се връщат в училище за самочувствие, а мъжете предимно заради шофьорските книжки и завишените вече изисквания на пазара на труда, както и спънките за работа при липса на диплома за средно образование. „Това все повече им пречи да започнат каквато и да било работа- и в чужбина, и в България работодателите искат средно образование.“, смята директорът и се радва на новите ученици, макар и отдавна надхвърлили възрастта за учене на четмо и писмо.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
15 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
15 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
15 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
15 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
15 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
15 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
15 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
15 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
15 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
15 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
15 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
15 дек 2019
Последни новини