14 °C

Куриозно, но факт: „малки булки“ на по 30 г. и първолаци с мустаци се връщат в училище

Първолаци с мустаци и "малки булки" се оказа съвсем реална картина в родопско училище. СмолянБГвести се натъкна на тази любопитна тенденция за завръщане в училище на възрастни хора, които обаче са оценили спънките от липсата на образование. В СУ „Христо Ботев“ в общинския център Баните се оказа, че учат няколко мъже по на 40-45 години, разказва директорът Пенчо Токучев.

Един от тях е „петокласник“, роден през 1975 година, повтарял три пъти пети клас и напуснал училище, а преди време заминал да работи в чужбина. Оказало се обаче, че там искали все пак някакво образование, не можал да се уреди по документи и се върнал в България, за да завърши.

Сред куриозите на школското образование е и случаят на мъж записал трети клас, който вечер след работа учи заедно със сина си-също третокласник. Бащата учи в Средното училище в Баните, а синът, който му помага в уроците е в училището в близкото село Давидково. Бащата и детето са представители на голяма група дървосекачи от Ракитово, които дойдоха в Родопите да търсят препитание преди три години. Хората бяха посрещнати радушно в село Давидково, започнаха работа, дадоха им жилище и подслон, а сега децата им учат.

Сред ромската група, която се засели в района има и малки „малки булки“, които също се върнали в училище, за да завършат средно. Те се изпоженили на по 15 години веднага след осми клас, но сега на по 30 години- стимулирани от местната общност, решават да учат.

Директорът Пенчо Токучев смята, че се наблюдава тенденция за връщане в училище именно на тези групи, които преди години набързо приключили с основното школо, някои преди да го завършат. „Те осъзнават, че им трябва, безпомощни са ако са неграмотни и нямат документи за основно образование поне.“, казва директорът и не крие, че тази година презрелите ученици са повече от миналата.

Сега около 10 човека са завършили първата сесия на различни класове -трети, пети и осми клас, а когато завършат ще имат диплома за средно непрофилирано образование.

Според него жените се връщат в училище за самочувствие, а мъжете предимно заради шофьорските книжки и завишените вече изисквания на пазара на труда, както и спънките за работа при липса на диплома за средно образование. „Това все повече им пречи да започнат каквато и да било работа- и в чужбина, и в България работодателите искат средно образование.“, смята директорът и се радва на новите ученици, макар и отдавна надхвърлили възрастта за учене на четмо и писмо.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини