10 °C

Куриозно, но факт: „малки булки“ на по 30 г. и първолаци с мустаци се връщат в училище

Първолаци с мустаци и "малки булки" се оказа съвсем реална картина в родопско училище. СмолянБГвести се натъкна на тази любопитна тенденция за завръщане в училище на възрастни хора, които обаче са оценили спънките от липсата на образование. В СУ „Христо Ботев“ в общинския център Баните се оказа, че учат няколко мъже по на 40-45 години, разказва директорът Пенчо Токучев.

Един от тях е „петокласник“, роден през 1975 година, повтарял три пъти пети клас и напуснал училище, а преди време заминал да работи в чужбина. Оказало се обаче, че там искали все пак някакво образование, не можал да се уреди по документи и се върнал в България, за да завърши.

Сред куриозите на школското образование е и случаят на мъж записал трети клас, който вечер след работа учи заедно със сина си-също третокласник. Бащата учи в Средното училище в Баните, а синът, който му помага в уроците е в училището в близкото село Давидково. Бащата и детето са представители на голяма група дървосекачи от Ракитово, които дойдоха в Родопите да търсят препитание преди три години. Хората бяха посрещнати радушно в село Давидково, започнаха работа, дадоха им жилище и подслон, а сега децата им учат.

Сред ромската група, която се засели в района има и малки „малки булки“, които също се върнали в училище, за да завършат средно. Те се изпоженили на по 15 години веднага след осми клас, но сега на по 30 години- стимулирани от местната общност, решават да учат.

Директорът Пенчо Токучев смята, че се наблюдава тенденция за връщане в училище именно на тези групи, които преди години набързо приключили с основното школо, някои преди да го завършат. „Те осъзнават, че им трябва, безпомощни са ако са неграмотни и нямат документи за основно образование поне.“, казва директорът и не крие, че тази година презрелите ученици са повече от миналата.

Сега около 10 човека са завършили първата сесия на различни класове -трети, пети и осми клас, а когато завършат ще имат диплома за средно непрофилирано образование.

Според него жените се връщат в училище за самочувствие, а мъжете предимно заради шофьорските книжки и завишените вече изисквания на пазара на труда, както и спънките за работа при липса на диплома за средно образование. „Това все повече им пречи да започнат каквато и да било работа- и в чужбина, и в България работодателите искат средно образование.“, смята директорът и се радва на новите ученици, макар и отдавна надхвърлили възрастта за учене на четмо и писмо.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019
Последни новини