-4 °C

Куриозно, но факт: „малки булки“ на по 30 г. и първолаци с мустаци се връщат в училище

Първолаци с мустаци и "малки булки" се оказа съвсем реална картина в родопско училище. СмолянБГвести се натъкна на тази любопитна тенденция за завръщане в училище на възрастни хора, които обаче са оценили спънките от липсата на образование. В СУ „Христо Ботев“ в общинския център Баните се оказа, че учат няколко мъже по на 40-45 години, разказва директорът Пенчо Токучев.

Един от тях е „петокласник“, роден през 1975 година, повтарял три пъти пети клас и напуснал училище, а преди време заминал да работи в чужбина. Оказало се обаче, че там искали все пак някакво образование, не можал да се уреди по документи и се върнал в България, за да завърши.

Сред куриозите на школското образование е и случаят на мъж записал трети клас, който вечер след работа учи заедно със сина си-също третокласник. Бащата учи в Средното училище в Баните, а синът, който му помага в уроците е в училището в близкото село Давидково. Бащата и детето са представители на голяма група дървосекачи от Ракитово, които дойдоха в Родопите да търсят препитание преди три години. Хората бяха посрещнати радушно в село Давидково, започнаха работа, дадоха им жилище и подслон, а сега децата им учат.

Сред ромската група, която се засели в района има и малки „малки булки“, които също се върнали в училище, за да завършат средно. Те се изпоженили на по 15 години веднага след осми клас, но сега на по 30 години- стимулирани от местната общност, решават да учат.

Директорът Пенчо Токучев смята, че се наблюдава тенденция за връщане в училище именно на тези групи, които преди години набързо приключили с основното школо, някои преди да го завършат. „Те осъзнават, че им трябва, безпомощни са ако са неграмотни и нямат документи за основно образование поне.“, казва директорът и не крие, че тази година презрелите ученици са повече от миналата.

Сега около 10 човека са завършили първата сесия на различни класове -трети, пети и осми клас, а когато завършат ще имат диплома за средно непрофилирано образование.

Според него жените се връщат в училище за самочувствие, а мъжете предимно заради шофьорските книжки и завишените вече изисквания на пазара на труда, както и спънките за работа при липса на диплома за средно образование. „Това все повече им пречи да започнат каквато и да било работа- и в чужбина, и в България работодателите искат средно образование.“, смята директорът и се радва на новите ученици, макар и отдавна надхвърлили възрастта за учене на четмо и писмо.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини