21 °C

Хотелът, в който роботите носят храна и чисти кърпи (видео)

ихо плъзгайки се, черни дисковидни роботи, високи около метър, разнасят храна и чисти кърпи във футуристичния хотел на китайския конгломерат "Алибаба" (Alibaba).

Роботите са част от високотехнологичните устройства в хотел "ФлайЗу" (FlyZoo), които според "Алибаба" силно ще намалят разходите за човешки труд и ще освободят гостите от необходимостта да общуват с други хора, информира "Ройтерс".

Хотелът с 290 стаи, който бе официално открит преди месец, е инкубатор за технологии, които конгломератът иска да продава на хотелиерския сектор, и възможност да покаже постиженията си в областта на изкуствения интелект. Той е и експеримент, който тества доколко потребителите се чувстват комфортно с роботизираната търговия в Китай.

Става дума за ефективността на услугата, тъй като роботите не са смущавани от човешки настроения. Понякога ние казваме, че не сме в настроение, но роботът винаги ще е в настроение, отбелязва Анди Вън, главен изпълнителен директор на "Алибаба Фючър хотел мениджмънт" (Alibaba Future Hotel Management) - подразделението, ръководещо хотелския проект.

Лицата на гости и персонал се сканират в асансьорите

В хотела бели панелни стени с меко осветление напомнят леко на интериора на космическите кораби, показвани от Холивуд. Гостите се регистрират на платформи, където се сканират лицата, паспортите и другите им документи за самоличност. Посетителите с китайски документи дори могат да се регистрират предварително, като сканират лицата си със собствените си смартфони.

Асансьорите отново използват лицево разпознаване, за да потвърдят до кой етаж гостът има достъп, от лицев скенер се отварят и вратите на стаите. В стаите технология на "Алибаба" за гласови команди се използва за регулиране на температурата, затваряне на завесите, контрол на осветлението и поръчки за румсървис.

В ресторанта на хотела по-високи роботи с капсуловидна форма разнасят храна, която клиентите са поръчали през специално мобилно приложение, а на отделен бар голяма роботизирана ръка може да смесва над 20 различни вида коктейли. Напитките се таксуват автоматично по сметката на стаите отново чрез лицево разпознаване.

За да регистрират заминаването си, гостите отново използват мобилното приложение, чрез което стаята се заключва и сметката автоматично се плаща от електронния им портфейл на "Алибаба". След това данните от лицевото сканиране незабавно се изтриват от системата, казва Вън. Експерименталният хотел в град Ханджоу, на 170 км югозападно от Шанхай, е разположен на пешеходно разстояние от централата на "Алибаба". Цените започват от 1390 юана (205 долара) на вечер.

В хотела все пак работят хора, макар компанията да не уточнява колко. Сред тях са готвачи и чистачи, както и служители на рецепцията, които да помагат с традиционна регистрация за тези от пристигащите, които не искат лицата им да бъдат сканирани или предпочитат да използват електронна карта за ключ.

"Алибаба" планира да построи още няколко хотела, които обаче първоначално ще се използват от служители на компанията в командировка до централните офиси в Пекин и Шанхай. Вън признава, че "ФлайЗу" все още трябва да поработи по доста проблеми. Някои услуги например са достъпни само за гости с китайска лична карта. По думите му обаче първоначалните реакции на гостите са окуражаващи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини