13 °C

Ананиев за протеста на медицинските сестри, болниците-длъжници и ощетените от ТЕЛК

Мисля, че на срещата с медицинските сестри на първи март проведохме конструктивен разговор. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV.

Той посочи, че на тази среща се е установила значителна диференциация в заплащането на труда на специалистите по здравни грижи, тъй като всяко лечебно заведение провежда политика на базата на свои собствени правила. Според министъра това не е справедливо, но проблемът е, че няма ясни правила за формиране на работната заплата. Той изтъкна, че неговото предложение е да се разработи методика, която да се прилага във всяка болница.

Относно предстоящия протест на медицинските сестри днес Ананиев заяви, че това е тяхно право. Той обаче подчерта, че вече е постигнато съгласие до няколко седмици да се разработят съвместно въпросните правила за формиране на работните заплати и необходимите материали да се внесат в Министерския съвет.

Ананиев обясни, че въпреки че първоначалната идея е била тези механизми да се прилагат в държавните и общинските болници и тези със смесено участие, по настояване на медицинските служители се обмисля възможността те да се приложат и при частните. Според министъра самите частни здравни заведения биха имали интерес да се определят ясни правила за формиране на работните заплати.

Каквото покаже тази методика, тогава ще говорим за размера на необходимите пари за поставените цели, каза той относно финансирането.

За промяната в Закона за съсловните организации Ананиев обясни, че тя зависи от решението на парламента, където вече е постъпило такова предложение.

Запитан дали подкрепя протеста на медицинските сестри, министърът изтъкна, че още от началото е заявил, че уважава техните претенции и оценява ролята им в лечебния процес.

Те искат да има предвидимост в тяхната работа - по отношение на доходите, квалификацията и условията на труд, обобщи той.

Ананиев категорично отрече да е имало натиск спрямо протестиращите.

Аз не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират, заяви той и обясни, че случаят от "Пирогов" е случаен.

Здравният министър каза още, че най-важното в момента е хората от всички региони в страната да имат равностоен достъп до медицински грижи. По негови думи обаче държавата няма право да опрощава дълговете на болниците, защото те са търговски дружества.

Запитан за случая с такса "стол" в пловдивска болница, Ананиев посочи, че това е неправилна практика, тъй като всичко, свързано със задължителното здравно осигуряване, е осигурено като финансов ресурс от държавата.

Министърът добави и че сградният фонд на много от болниците е в лошо състояние, поради което негов приоритет е да се увеличат инвестиционните разходи, за да се подобрят битовите условия.

Това не става за един ден, обясни той и допълни, че 18 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на достъпа до медицински грижи, други 10 млн. лева ще отидат за отдалечените болници в труднодостъпните райони, а останалите 2 млн. лева - за психиатричните звена. Отделно ще бъдат отпуснати 6.5 млн. лева за подобряване на базата в психиатриите.

Правим всичко възможно да не се затварят болници, увери Ананиев.

По отношение на въпроса с болница "Лозенец", министърът потвърди, че се е отказал от идеята тя да се превърне в педиатрична клиника. Заведението ще продължи да бъде университетска болница, но ще се преструктурира като търговско дружество, обясни той.

По думи на Ананиев близо 24 млн. лева от дълговете на болницата са поети от държавата.

Относно въпроса с ТЕЛК Ананиев посочи, че по негови данни около 8% от хората с увреждания са ощетени от промените в Наредбата.

Дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме, отсече той.

Министърът подчерта, че в момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на Наредбата, която подлежи на обществено обсъждане.

Предвижда се основното заболяване да бъде намалено на 50% и повече, а не на 80%, както досега, като към основното заболяване се прибавят 20% от всички останали заболявания над 50%, обясни Ананиев.

Той призна, че действително са установени пропуски. Настоящите промени обаче се правели по предварителна договорка, сключена с хората с увреждания, а не под натиск.

Ананиев посочи и че информационната система на ТЕЛК вече е почти готова. Според него тя ще повиши контрола и ще намали случаите за злоупотреби. Министърът предвижда до края на годината да се въведе и електронното здравно досие.

Относно лечението на деца в чужбина, Ананиев заяви, че тази дейност ще се поеме от НЗОК от 1 април. Всички права на децата по линията на Фонда за лечение на деца ще бъдат запазени, а капацитетът на НЗОК ще ускори процеса на движение на документите и на лечение на децата в чужбина, увери той.

Според него обявеният от пациентски организации "Задено с теб" вот на недоверие към това решение е неоснователен. Ананиев изрази мнение, че с преливането на Фонда към Здравната каса не само ще се запази качеството на работата, но и ще се надгради, тъй като НЗОК е единна точка, която осъществява контакт с най-добрите клиники в Европа.

Министърът съобщи и че размера на средствата за дългове към чужди каси е увеличен на 130 млн. лева. Той прогнозира, че по този начин до 2 години всички подобни задължения ще бъдат изчистени.

Ананиев посочи, че вече 4 клиники у нас са готови да извършват лечение на Спинална мускулна атрофия, като в Александровска болница това можело да стане още от днес.

Според министъра белодробни трансплантации ще могат да се извършват и в България към края на 2020 г. и в момента български специалисти се обучават в Австрия за целта.

В заключение Ананиев посочи, че хората ще преценят дали експериментът финансист да се занимава със здравеопазване, е успешен.

Аз разчитам много на лекарското съсловие, само заедно можем да постигнем промяната, категоричен бе той.


Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
18.09.2019
Последни новини