Здравната инспекция в Смолян организира профилактични прегледи за рак на гърдата

В дните от 28 до 30 март в РЗИ – Смолян ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата. Инициативата е по повод Световния ден на здравето 7 април и има за цел да насърчи жените към редовна профилактика. Прегледите ще бъдат извършени от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова – специалисти по „Образна диагностика“, и са с цена 10 лева. Предварителното записване е на тел. : 0301/ 5-89-30.   
При кои жени има по-голям риск: жени, които вече са боледували от рак а гърдата; които имат близки роднини, боледували от рак на гърдата; които са на възраст над 40 години; които са родили първото си дете след 30 години или въобще не са раждали; които приемат противозачатъчни медикаменти повече от 5 години; които консумират големи количества алкохол; които имат киста в гърдата.
Какво трябва да направим?
Профилактиката е единствената възможност за ранно диагностициране и лечение. Добре е да поговорите с лекаря си дали при вас има фактори, които увеличават възможността за развитие на заболяването. Посъветвайте се за честотата и ритъма на контролните прегледи.
През 2018 година в профилактичните прегледи за рак на млечна жлеза, организирани от Регионалната здравната инспекция се включиха 198 жени на възраст от 18 до 83 години.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини