8 °C

Прогноза: Висшисти масово ще работят като продавачи и шофьори и след десетилетие

Изображение 1 от 3

  Прогноза на министерството на труда: след 13 години най-разпространената професия в България ще бъде продавач в магазин. Делът на заетите в търговията ще намалява за сметка на тези в преработващата промишленост, а все повече висшисти ще заемат работни места под нивото на квалификацията си.

  Ще продължат да се търсят специалисти със средно професионално образование. Това показва дългосрочната прогноза за развитието на пазара на труда, разработена от експерти и представена днес от Министерството на труда и социалната политика.

  Около 2,9 млн. ще са заетите българи през 2032 г. Броят им спрямо 2018 г. ще намалее с 3,4 %.

  Към това ще се добави и продължаващата липса на кадри със средно професионално образование. Недостигът ще е около 94 хил. средни специалисти. Ако не се промени нещо техните места ще се заемат от висшисти.Ще има голям излишък от хора с основно и висше образование.

  Най- много българи, над 160 хиляди, ще продължат да работят като продавачи. Сред другите разпространени професии ще са административните специалисти и шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси.

  Бисер Петков, министър на труда и социалната политика казва пред БНТ:

  "И в бъдеще заетите в търговия т. е. професията продавач ще бъде една от най-масово практикуваните, но тенденцията е към намаляване на броя на заетите, осезаемо намаляване за сметка на пренасочване и увеличаване в други дейности, в други професии."

  Това е и голямата положителна тенденция за 2032 г. - ще нараства ролята на преработващата промишленост за сметка на търговията.

  Доц. Ралица Симеонова, ръководител на изследователския екип: Именно в търговията очакваме и най-големия спад в периода 2022-2032 г., другия сектор, в който очакваме един сериозен спад, е секторът хотелиерство и ресторантьорство.

  Обратно, ще нараства заетостта в образованието с над 30 хиляди души, и в здравеопазването. Ще остане обаче регионалният дисбаланс - през 2022 г. около една трета от хората ще работят в столицата, най- малко работещи ще има в Силистра.


  Източник: БНТ

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  23.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  23.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  23.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  23.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  23.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  23.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  23.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  23.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  23.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  23.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  23.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  23.09.2019
  Последни новини