Обходен път за Чепеларе и тунел към Рудозем-приоритети за инфраструктурата в Смолянско

В община Смолян се изпълняват проекти по ОП „Региони в растеж“ на стойност 21 млн. лв.

Средствата са предназначени за ремонт на улици в жилищни комплекси, за надлези, обновяване на училищни дворове, изграждане на спортна зала, саниране на блокове, изграждане на социални жилища, дневен дом за възрастни хора с деменция, за рехабилитация на планетариума и др. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов по време на граждански диалог на тема регионално развитие. Събитието, което се проведе в Смолян, е част от серията граждански диалози под надслов „Европа в нашия дом“. Във форума взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народните представители д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, както и областният управител Недялко Славов.

д-р Дариткова посочи, че един от ключовите проекти е за модернизация на спешната помощ, който е на стойност 163 млн. лв. Има обявена поръчка за линейки и високопроходими автомобили, част от които са за нашия регион.

Област Смолян е първия бенефициент по ОП „Околна среда“ в България – „ВиК“ ЕООД в Смолян“, отбеляза регионалният министър Петя Аврамова. Тя маркира няколко приоритетни за областта проекта: обходен път на Чепеларе, изграждане на тунел по пътя Смолян-Средногорци-Рудозем, за да се преодолее остра крива с наклон 30 градуса, рехабилитация на пътя Рудозем - Смолян, рехабилитация на 22 км от пътя Рудозем-Златоград-Бенковски.

Необходима е също рехабилитация на 36 км от пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино-Девин. По отношение на обходния път на Чепеларе АПИ ще заложи в инвестиционната си програма обекта при осигурени финансови средства - около 17 млн. лв. ще ни струва по предварителни разчети“, посочи тя и обобщи, че в региона се изпълняват 28 проекта на обща стойност 92 млн. лв. по ОПРР, а по ТГС Гърция – България има 16 проекта с общ бюджет над 6,7 млн. евро.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини