Ароматното бъдеще на земеделието в Родопите: лавандулата измести тютюна

  След Баните лавандулата вече е хит в Неделинския край, където има висока безработица, а от Общината масово заминават на гурбет в селското стопанство, основно в Испания.

  Мел Санева е само на 19 години, но вече е щастлива с мъжа на сърцето си. Младото семейство живее във високопланинското село Гърнати, община Неделино. Той работи, а тя е безработна, но не стои със скръстени ръце, заедно със семейството се занимава с отглеждане на разсад за лавандула. Решават да пробват с новата за района селскостопанска култура, която миналата година запали местните хора и закупуват 11 хиляди коренчета. От засадените около 2 хиляди изгорели, но останалите резници се хванали, пуснали коренчета и ги продали.

  „Растенията не искат много грижи, достатъчно е да има подходящи условия, да се поливат и плевят.“, разказва Мел. Засаждат лавандуловите резници в лехите край къщата през март, а през октомври -ноември са готови за пазара. Миналата година младото семейство успява да ги пласира по 10 стотинки коренчето. „Доволни сме от печалбата, извадихме около 800 лв.“, споделя Мел.

  Тази година младите са закупили 60 хиляди резници, които засаждат в началото на март около къщата. „Надяваме се тази година да е добра и да вземем по-добра цена, надяваме се на 15 стотинки на коренче.“, разкрива тя и не крие, че ако реколтата е сполучлива, догодина фамилията ще увеличи площите.

  В работата се включват всички в семейството, а според 19 годишното момиче, ако засеят по-големи площи, може да се изкарат добри пари. Семейството сее лавандула от сорта "Севтополис". „Имаме достатъчно земя, условията са подходящи, а работата не е тежка.“, сподели момичето пред СмолянБГвести. Младите се надяват, че с лавандулата ще могат да спечелят допълнителни средства. 

  Че производството на лавандула се превърна в хит в Неделино и района, който е сред водещите по гурбетчии в земеделието из Европа, потвърди и кметът на малката родопска община Боян Кехайов. Колко общо са площите и произведените количества той не се наема да каже, поради факта, че производителите на лавандула нямат самостоятелно сдружение, но е категоричен, че ароматното растение е хит сред местните.

  „Да, миналата година лавандулата навлезе много ударно в Неделино. Само за няколко месеца разтовариха 7 тира за разсад. Даже човек от село Оградна отглежда по 500 хил. коренчета и ги изнася за Испания. Хората в региона започнаха да садят лавандула за разсад, клечките се слагат, вкореняват се и се продават на земеделските производители на полето, където площите се обработват с комбайни. Местните слагат по 50 до 100 хиляди коренчета на година и са доволни, изкарват си добър доход от по 3-4 хиляди на година.“, обобщи кметът на Неделино.

  Той отчита като грешка, че миналата година доставили много коренчета, но се подвели тъй като не установили сорта, на който заложили. „Лавандулата е няколко вида, цъфти по различно време, което е важно за самите производители. Хората като не знаят сорта-не знаят кога дава цвят-един по-рано, друг по-късно, а прекупвачите държат на това, за да знаят кога да жънат реколтата. На полето трябва да се знае сорта, за да се определи времето за засаждане, жънене и добив на цвят.“, обясни Кехайов. „Говорих с производители имат интерес, но искат да е регламентирано и да знаят какво купуват като разсад. Хората бързо влезнаха в ритъм, местните стопани вече се интересуват от сертификат на продукцията и сорта, нещата се генерират в положителна посока. Все повече хора сеят и разсаждат. Ако цената се задържи ще е добре, това е много добра алтернатива на тютюна, който вече отмира като земеделска култура и поминък за местите хора.Тютюнопроизводителите се ориентират към лавандулата като алтернативна култура и вече има райони в Родопите със солиден опит-като община Баните, където от доста години сеят лавандула", смята Кехайов.

  „Ще поканя предприемачи и специалисти от аграрния институт, за да разяснят какво и как да го правят. Културата намира добри условия в Неделино, подходящ климат-въздух, почва атмосферни условия.“, планира градоначалникът, който вече е разговарял с Младен Демирев-човек с опит в добива на масло от маслодейни култури. Демирев е местен човек от село Средец, построил е маслобойна за рози в Казанлъшко и според Кехайов там може да се добива и масло от лавандулата, която има бъдеще и е търсена не само  на пазара у нас, но и в чужбина.

  През последните няколко години има огромен интерес към лавандулата, а цената на лавандуловото масло се покачи и това доведе до повишаване на цената на лавандуловия цвят. Насажденията на тази култура нарастват, всяка година се садят нови площи, а продукцията над 80% е за чужбина- основните потребители са козметични компании и фармацевтичната промишленост. В момента България е най-големият производител на лавандулово масло в света, като изпреварва дори лидера Франция, която има проблеми със заболявания по лавандуловите насаждения. България вече изпреварва Франция като производител номер едно в света на етерично лавандулово масло. Според публикация на специализираното издание agroclub.bg от края на 2018г обаче, има риск за пазара на лавандула в България, ако производството надхвърли 50 хил. декара, както и риск от спад на качеството на отгледоното лавандула и обема на реколтата поради безконтролно засаждане на различни видове резници. А за 2018г производството на лавандула в България е посатвило нови рекордни обеми и страната ни е на първо място в световен мащаб. Само за година, производство на лавандула у нас е нарастнало с близо 50%, а площите през 2018-а вече надхвърлят 30 000 декара, пише още agroclub.bg.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 14.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
  14 авг 2020
  Последни новини