-2 °C

Нова вълна корояди напада родопската гора, пораженията ще са във високата зона

Нова вълна корояди ще порази горски площи във високата зона над 1200 метра в Смолянско след големия сняг през януари 2019г. Това стана ясно на пресконференция днес в РДГ Смолян по повод на Седмица на гората. Шефът на Дирекцията инж. Венцислав Фурлански не скри, че и тази година борбата с корояда и усвояването на пострадалата дървесина ще е предизвикателство за горските власти.

Според него, до колко е ограничено нашествието на вредителя, унищожил стотици хектари през последните години, ще стане ясно напролет.  „Моите лични наблюдения и на колегите в Дирекцията е, че през изминалата 2018 г проблемът беше ограничен и щетите много са намалели. На много места се положиха необходимите усилия, събра се дървесината, за да се намалят огнищата и да не се разпространява корояда. Но в следствие на тежкия сняг, който падна тази зима, имаме много маса в зоната над 1200 метра надморска височина, която представлява огнище за развитие на корояди. Работи се, инвентаризира се, даже там където има сняг се работи в момента, за да може, като се стопи снега, да има условия директно да започне да се усвоява тази дървесина. Това е на Пампорово, това е на "Хайдушки поляни"-една голяма част е на територията на ГПК „Мурджов пожар“, на „Касъм дере“ над Момчиловци, всичко което е над 1200 метра.“, обясни Фурландски.

Проблем ще има и в другата зона -под 1200 метра, на места, където пострадалата дървесина не е била своевременно събрана и короядите са се зазимили в здрави жизнени дървета. „Сега пролетта ще ги видим, в най-ниската зона-труднодостъпните места-Баните, Златоград-там също ще имаме допълнителни повреди. 

В средата и там, където има изградена пътна мрежа, дървесината е усвоена. Директорът допълни още, че не може да се каже какви ще са поразените горски площи, но подчерта, че този вредител е много агресивен-особено шест зъбия, който напада смърча и усилията са насочени там.

Чисто експертно той поясни, че с короядите мярката е една-усвояване на пострадалата дървесина и изнасяне от горските територии, защото вариантите, прилагани в другите държави в България не са разрешени. „През 2015 се предприеха действия да се разрешат препарати, за да не се ползват само традиционните мерки-изнасяне, преработване и обелване на тази дървесина. За короядите се залагат "оловни дървета", за да може да се привлече вредителят и след това се белят. Но иска много сериозни наблюдения и своевременно обелване, защото ако се забавят и не ги обелят когато е необходимо-ефектът ще е обратен-вместо да ги намалят, те ще ги увеличат.

Работи се, много работа се свърши, но в затворените басейни, в местата където няма пазар за тази инвентаризирана дървесина, обявена е процедура, но не е взета, проблемът е на лице. Там където са с по-големи диаметри от средните и има интерес за ползване на тази дървесина не само като целулоза, дърва за огрев и строителна, всичко е събрано.“, обясни инж. Фурлански.

Като постижение за изминалата година за РДГ Директорът й отбеляза извършената работа по усвояване на пострадалата от снегове, ветрове и вредители дървесина.

„От 2015 РДГ Смолян насочва ресурса и дейността й е за усвояване на пострадалите горски територии. От тогава ползването в горите, като принудителни и санитарни сечи, се увеличава. В предходни години има един приемлив процент между 5 и 10%, след това от 2015г след обилния снеговалеж през март, развитие на болести и вредители, ползването е предимно в тези гори. Проблемът е, че ще е за сметка на ползването в бъдеще, това което сега се осъществява, после ще трябва да бъде компенсирано с период, в който няма да има такъв ресурс. Стопанства като Златоград ползват 2-3 пъти върху средногодишното им ползване, за да се усвои пострадалата дървесина. Удоволетворяващо е, че са насочени усилия в подобряване на санитарното състояние на горите, макар че на мен ми се иска повече да се постигне, но всичко е зависимо от човешкия ресурс. Бедствието се повтори от 2015 и 2018 и вместо планиране на редовна сеч, ползването е насочено в принудително ползване и тази година.“, заключи директорът на РДГ Смолян.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
07 дек 2019
Последни новини