12 °C

Нова вълна корояди напада родопската гора, пораженията ще са във високата зона

Нова вълна корояди ще порази горски площи във високата зона над 1200 метра в Смолянско след големия сняг през януари 2019г. Това стана ясно на пресконференция днес в РДГ Смолян по повод на Седмица на гората. Шефът на Дирекцията инж. Венцислав Фурлански не скри, че и тази година борбата с корояда и усвояването на пострадалата дървесина ще е предизвикателство за горските власти.

Според него, до колко е ограничено нашествието на вредителя, унищожил стотици хектари през последните години, ще стане ясно напролет.  „Моите лични наблюдения и на колегите в Дирекцията е, че през изминалата 2018 г проблемът беше ограничен и щетите много са намалели. На много места се положиха необходимите усилия, събра се дървесината, за да се намалят огнищата и да не се разпространява корояда. Но в следствие на тежкия сняг, който падна тази зима, имаме много маса в зоната над 1200 метра надморска височина, която представлява огнище за развитие на корояди. Работи се, инвентаризира се, даже там където има сняг се работи в момента, за да може, като се стопи снега, да има условия директно да започне да се усвоява тази дървесина. Това е на Пампорово, това е на "Хайдушки поляни"-една голяма част е на територията на ГПК „Мурджов пожар“, на „Касъм дере“ над Момчиловци, всичко което е над 1200 метра.“, обясни Фурландски.

Проблем ще има и в другата зона -под 1200 метра, на места, където пострадалата дървесина не е била своевременно събрана и короядите са се зазимили в здрави жизнени дървета. „Сега пролетта ще ги видим, в най-ниската зона-труднодостъпните места-Баните, Златоград-там също ще имаме допълнителни повреди. 

В средата и там, където има изградена пътна мрежа, дървесината е усвоена. Директорът допълни още, че не може да се каже какви ще са поразените горски площи, но подчерта, че този вредител е много агресивен-особено шест зъбия, който напада смърча и усилията са насочени там.

Чисто експертно той поясни, че с короядите мярката е една-усвояване на пострадалата дървесина и изнасяне от горските територии, защото вариантите, прилагани в другите държави в България не са разрешени. „През 2015 се предприеха действия да се разрешат препарати, за да не се ползват само традиционните мерки-изнасяне, преработване и обелване на тази дървесина. За короядите се залагат "оловни дървета", за да може да се привлече вредителят и след това се белят. Но иска много сериозни наблюдения и своевременно обелване, защото ако се забавят и не ги обелят когато е необходимо-ефектът ще е обратен-вместо да ги намалят, те ще ги увеличат.

Работи се, много работа се свърши, но в затворените басейни, в местата където няма пазар за тази инвентаризирана дървесина, обявена е процедура, но не е взета, проблемът е на лице. Там където са с по-големи диаметри от средните и има интерес за ползване на тази дървесина не само като целулоза, дърва за огрев и строителна, всичко е събрано.“, обясни инж. Фурлански.

Като постижение за изминалата година за РДГ Директорът й отбеляза извършената работа по усвояване на пострадалата от снегове, ветрове и вредители дървесина.

„От 2015 РДГ Смолян насочва ресурса и дейността й е за усвояване на пострадалите горски територии. От тогава ползването в горите, като принудителни и санитарни сечи, се увеличава. В предходни години има един приемлив процент между 5 и 10%, след това от 2015г след обилния снеговалеж през март, развитие на болести и вредители, ползването е предимно в тези гори. Проблемът е, че ще е за сметка на ползването в бъдеще, това което сега се осъществява, после ще трябва да бъде компенсирано с период, в който няма да има такъв ресурс. Стопанства като Златоград ползват 2-3 пъти върху средногодишното им ползване, за да се усвои пострадалата дървесина. Удоволетворяващо е, че са насочени усилия в подобряване на санитарното състояние на горите, макар че на мен ми се иска повече да се постигне, но всичко е зависимо от човешкия ресурс. Бедствието се повтори от 2015 и 2018 и вместо планиране на редовна сеч, ползването е насочено в принудително ползване и тази година.“, заключи директорът на РДГ Смолян.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини