0 °C

Нова вълна корояди напада родопската гора, пораженията ще са във високата зона

Нова вълна корояди ще порази горски площи във високата зона над 1200 метра в Смолянско след големия сняг през януари 2019г. Това стана ясно на пресконференция днес в РДГ Смолян по повод на Седмица на гората. Шефът на Дирекцията инж. Венцислав Фурлански не скри, че и тази година борбата с корояда и усвояването на пострадалата дървесина ще е предизвикателство за горските власти.

Според него, до колко е ограничено нашествието на вредителя, унищожил стотици хектари през последните години, ще стане ясно напролет.  „Моите лични наблюдения и на колегите в Дирекцията е, че през изминалата 2018 г проблемът беше ограничен и щетите много са намалели. На много места се положиха необходимите усилия, събра се дървесината, за да се намалят огнищата и да не се разпространява корояда. Но в следствие на тежкия сняг, който падна тази зима, имаме много маса в зоната над 1200 метра надморска височина, която представлява огнище за развитие на корояди. Работи се, инвентаризира се, даже там където има сняг се работи в момента, за да може, като се стопи снега, да има условия директно да започне да се усвоява тази дървесина. Това е на Пампорово, това е на "Хайдушки поляни"-една голяма част е на територията на ГПК „Мурджов пожар“, на „Касъм дере“ над Момчиловци, всичко което е над 1200 метра.“, обясни Фурландски.

Проблем ще има и в другата зона -под 1200 метра, на места, където пострадалата дървесина не е била своевременно събрана и короядите са се зазимили в здрави жизнени дървета. „Сега пролетта ще ги видим, в най-ниската зона-труднодостъпните места-Баните, Златоград-там също ще имаме допълнителни повреди. 

В средата и там, където има изградена пътна мрежа, дървесината е усвоена. Директорът допълни още, че не може да се каже какви ще са поразените горски площи, но подчерта, че този вредител е много агресивен-особено шест зъбия, който напада смърча и усилията са насочени там.

Чисто експертно той поясни, че с короядите мярката е една-усвояване на пострадалата дървесина и изнасяне от горските територии, защото вариантите, прилагани в другите държави в България не са разрешени. „През 2015 се предприеха действия да се разрешат препарати, за да не се ползват само традиционните мерки-изнасяне, преработване и обелване на тази дървесина. За короядите се залагат "оловни дървета", за да може да се привлече вредителят и след това се белят. Но иска много сериозни наблюдения и своевременно обелване, защото ако се забавят и не ги обелят когато е необходимо-ефектът ще е обратен-вместо да ги намалят, те ще ги увеличат.

Работи се, много работа се свърши, но в затворените басейни, в местата където няма пазар за тази инвентаризирана дървесина, обявена е процедура, но не е взета, проблемът е на лице. Там където са с по-големи диаметри от средните и има интерес за ползване на тази дървесина не само като целулоза, дърва за огрев и строителна, всичко е събрано.“, обясни инж. Фурлански.

Като постижение за изминалата година за РДГ Директорът й отбеляза извършената работа по усвояване на пострадалата от снегове, ветрове и вредители дървесина.

„От 2015 РДГ Смолян насочва ресурса и дейността й е за усвояване на пострадалите горски територии. От тогава ползването в горите, като принудителни и санитарни сечи, се увеличава. В предходни години има един приемлив процент между 5 и 10%, след това от 2015г след обилния снеговалеж през март, развитие на болести и вредители, ползването е предимно в тези гори. Проблемът е, че ще е за сметка на ползването в бъдеще, това което сега се осъществява, после ще трябва да бъде компенсирано с период, в който няма да има такъв ресурс. Стопанства като Златоград ползват 2-3 пъти върху средногодишното им ползване, за да се усвои пострадалата дървесина. Удоволетворяващо е, че са насочени усилия в подобряване на санитарното състояние на горите, макар че на мен ми се иска повече да се постигне, но всичко е зависимо от човешкия ресурс. Бедствието се повтори от 2015 и 2018 и вместо планиране на редовна сеч, ползването е насочено в принудително ползване и тази година.“, заключи директорът на РДГ Смолян.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини