Нова вълна корояди напада родопската гора, пораженията ще са във високата зона

Нова вълна корояди ще порази горски площи във високата зона над 1200 метра в Смолянско след големия сняг през януари 2019г. Това стана ясно на пресконференция днес в РДГ Смолян по повод на Седмица на гората. Шефът на Дирекцията инж. Венцислав Фурлански не скри, че и тази година борбата с корояда и усвояването на пострадалата дървесина ще е предизвикателство за горските власти.

Според него, до колко е ограничено нашествието на вредителя, унищожил стотици хектари през последните години, ще стане ясно напролет.  „Моите лични наблюдения и на колегите в Дирекцията е, че през изминалата 2018 г проблемът беше ограничен и щетите много са намалели. На много места се положиха необходимите усилия, събра се дървесината, за да се намалят огнищата и да не се разпространява корояда. Но в следствие на тежкия сняг, който падна тази зима, имаме много маса в зоната над 1200 метра надморска височина, която представлява огнище за развитие на корояди. Работи се, инвентаризира се, даже там където има сняг се работи в момента, за да може, като се стопи снега, да има условия директно да започне да се усвоява тази дървесина. Това е на Пампорово, това е на "Хайдушки поляни"-една голяма част е на територията на ГПК „Мурджов пожар“, на „Касъм дере“ над Момчиловци, всичко което е над 1200 метра.“, обясни Фурландски.

Проблем ще има и в другата зона -под 1200 метра, на места, където пострадалата дървесина не е била своевременно събрана и короядите са се зазимили в здрави жизнени дървета. „Сега пролетта ще ги видим, в най-ниската зона-труднодостъпните места-Баните, Златоград-там също ще имаме допълнителни повреди. 

В средата и там, където има изградена пътна мрежа, дървесината е усвоена. Директорът допълни още, че не може да се каже какви ще са поразените горски площи, но подчерта, че този вредител е много агресивен-особено шест зъбия, който напада смърча и усилията са насочени там.

Чисто експертно той поясни, че с короядите мярката е една-усвояване на пострадалата дървесина и изнасяне от горските територии, защото вариантите, прилагани в другите държави в България не са разрешени. „През 2015 се предприеха действия да се разрешат препарати, за да не се ползват само традиционните мерки-изнасяне, преработване и обелване на тази дървесина. За короядите се залагат "оловни дървета", за да може да се привлече вредителят и след това се белят. Но иска много сериозни наблюдения и своевременно обелване, защото ако се забавят и не ги обелят когато е необходимо-ефектът ще е обратен-вместо да ги намалят, те ще ги увеличат.

Работи се, много работа се свърши, но в затворените басейни, в местата където няма пазар за тази инвентаризирана дървесина, обявена е процедура, но не е взета, проблемът е на лице. Там където са с по-големи диаметри от средните и има интерес за ползване на тази дървесина не само като целулоза, дърва за огрев и строителна, всичко е събрано.“, обясни инж. Фурлански.

Като постижение за изминалата година за РДГ Директорът й отбеляза извършената работа по усвояване на пострадалата от снегове, ветрове и вредители дървесина.

„От 2015 РДГ Смолян насочва ресурса и дейността й е за усвояване на пострадалите горски територии. От тогава ползването в горите, като принудителни и санитарни сечи, се увеличава. В предходни години има един приемлив процент между 5 и 10%, след това от 2015г след обилния снеговалеж през март, развитие на болести и вредители, ползването е предимно в тези гори. Проблемът е, че ще е за сметка на ползването в бъдеще, това което сега се осъществява, после ще трябва да бъде компенсирано с период, в който няма да има такъв ресурс. Стопанства като Златоград ползват 2-3 пъти върху средногодишното им ползване, за да се усвои пострадалата дървесина. Удоволетворяващо е, че са насочени усилия в подобряване на санитарното състояние на горите, макар че на мен ми се иска повече да се постигне, но всичко е зависимо от човешкия ресурс. Бедствието се повтори от 2015 и 2018 и вместо планиране на редовна сеч, ползването е насочено в принудително ползване и тази година.“, заключи директорът на РДГ Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини