Момчета, дошли на село за ваканцията, чистят боклуци, заразиха големите за екоакция

    Две момчета, гостуващи на бабите си в смолянското село Смилян през тази пролетна ваканция, почистиха района около часовниковата кула и Речица, малък приток на река Арда.

    Никола Здравков е в 7 клас, двамата му родители са от Смилян, но семейството живее във Варна, Алекс Узунов също е седмокласник, но живее в София. Момчетата излезли на разходка и решили да почистят района на часовникова кула, която е като визитка за селото. Мястото е сред любимите за разходка, а дерето под нея е между жилищни блокове, има и няколко запустели стари къщи, а по речното корито се събират много битови отпадъци.

    „Благодарим ви за грижата, момчета! А живеещите в блока и любителите на разходките към часовниковата кула, дано пазят района чист и не замърсяват отново.!“, написа в личния си профил във фейсбук секретарят на читалището в селото Илия Годев, който съобщи за инициативата на двете момчета.

    Публикацията му обаче предизвика вълна от ентусиасти и приятели, както местни жители, така и хора живеещи извън селото, сред които и чужденец. Всички единодушно призоваха да се организира акция за почистване на възлови райони на селото, където има замърсяване и отпадъци.

    Така примерът на Никола и Алекс се оказа своеобразен "призив" към възрастните да организират екоакция, за която от читалището обещаха съдействие с чували за боклука, а за извозването му пък може да помогне кметството на най-голямото смолянско село.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини