Сдружение „Родопски хайдути“ кани смолянчани на честване на 10-годишнината от основаването си

Сдружение „Родопски хайдути“ ще чества тържествено 10 години от създаването си и кани всички смолянчани на празника. От ръководството на патриотичната организация ще организират празничното мероприятие на 13.04.2019 г. от 17:30 ч. в НЧ „Кирил Маджаров“ в кв. „Устово“ в Смолян.

„Заедно ще проследим патриотичната и просветна дейност на Сдружението през изминалите 10 години. Ще очертаем пътя, през който преминахме и усилията, които положихме, за да съхраним националната ни памет и културна идентичност.”, обявиха от Сдружението. „Ще представим начина, по който се поддържа жив огъня на българщината, защото родолюбието е свързано и с множество други изключително важни категории в човешкия живот: чест, вярност, достойнство и уважение.“

От Сдружението са подготвили емоционална и богата програма, в която ще върнат гостите на честването в спомените от миналото. „Защото любовта към корените на рода е и любов към историята. Тя ни прави не само по-добри граждани, но и по-добри българи, тъй като ни напомня завета на нашите предци.“, казаха още „хайдутите“ от смолянското сдружение.

Членовете на „Родопски хайдути“ участват във всички чествания на национални празници, възстановяват с дарения и доброволен труд параклиси, провеждат уроци по родолюбие в училища в Смолян, издирват и събират легенди и документи за видни личности, свързани с историята на България. Организират и съдействат за поставяне на паметни плочи на комити, исторически личности и обществени дейци, свързани с живота, историята и културата на Родопите. 

Сред основните цели на сдружението е да съхрани и запази културното наследство в родопския регион, а чрез изучаване на историята на страната, да не се позволи подмяната й с лъжлива, да се поддържа жив българският дух, чрез народните песни,танци и обичаи.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини