Широка лъка събира над 600 млади таланти във фолклорното изкуство на първия конкурс

Първи фолклорен конкурс за деца от 5 до 18 годишна възраст „Широка лъка пее, свири и танцува“ 2019 ще се проведе на 20 и 21 април. Интересът към фолклорния формат за млади таланти е много голям, над 600 деца от цялата страна са заявили участие.

Сред основните цели, освен съхраняване и популяризиране на българския музикален и танцов фолклор, е да се превърне в място за среща на традициите от различните краища на България, приобщаване към професионалното музикално образование и стремеж към изучаването на българската народна музика.

Според регламента ще могат да участват всички изпълнители в областта на народно-песенното и инструментално изкуство, които ще се състезават в шест раздела. Един от тях е „С песните на ……“ и всяка година от провеждането на фестивала ще бъде посветен на известен фолклорен изпълнител. В първото издание на конкурса, който стартира след седмица, ще бъде посветен на народния певец Младен Койнаров.
Конкурсът се организира от НУФИ „Широка лъка“ с подкрепата на кметство Широка лъка и Община Смолян, ще бъдат присъдени награди диплом, плакет, парични и предметни награди за всички възрастови групи и категории, както и приз за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Младен Койнаров. Официалното откриване ще бъде на 20 април от 10.00ч., изявите ще текат на три сцени, а всички желаещи ще могат да посетят и разгледат Музикалното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини