Проучване сред над 4 500 фирми: В Смолянско се търсят педагози, дърводелци, инженери и кадри в туризма

За област Смолян за 2019 г. е одобрен ресурс за регионалните програми за заетост през 2019 г. в размер на 322 098 лева, стана ясно на заседание на областната комисия по заетостта в Смолян. Срокът за изпълнение на дейности по регионалните програми е от 01 юни до 31.12.2019 г., при заложена субсидирана заетост за период от 3 до 6 месеца, при възможност за залагане на пълен или непълен работен ден. Вариантът за заетост, който приеха експертите на заседанието в Смолян, е с продължителност 5 месеца при пълен работен ден.

В обхвата на целеви групи попадат от безработни младежи до 29 г. до безработни лица над 50-годишна възраст.

До 16 април 2019 година общините трябва да изпратят своите предложения за включване в регионалната програма. На 24 април т.г. ще се проведе следващото заседание на Комисията по заетост за изготвяне на единно предложение за регионална програма за заетост на област Смолян за 2019 година.

На заседание на комисията по заетост в Смолян бяха представени и резултати от проведено пилотно проучване. В анкетите, проевдени през февруари 2019г, са участвали работодатели от 5431 фирми от област Смолян.

Резултатите показват, че те търсят в служителите си основно способности за водене на добра комуникация, инициативност, както и дигитална компетентност. Сред най-търсените специалисти са в сферата на педагогическите специалности, шофьори, оператори в дървообработването, инженерни и технически специалисти, кадри в сферата на туризма.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини