Арестуваха генерал, полковник и следователи по делото срещу руския сенатор с поръчковите убийства

Четирима служители на силите на реда са арестувани по делото срещу сенатора Рауф Арашуков в Карачаево-Черкезката република, пише РБК като се позовава на свои източници.

Сред задържаните са генерал Казбек Булатов - бившият действащ ръководител на републиканската администрация на Следствения комитет на Русия, и полковник Тимур Бетуганов - ръководител на регионалния център за противодействие на екстремизма на МВР. Задържани са още двама следователи. Те са заподозрени в незаконни действия. 

Бетуганов е бил следовател по случая с убийството на заместник-председателя на Адиж Хасе Аслан Жуков и кандидата за президент на Карачаево-Черкезия  Фрал Шебзухов. Арашуков е заподозрян в участие в тези престъпления.

Полицаят и парламентарист били приятели. Арашуков също е бил свързан с Булатов, който отговарял за разследването на убийствата на Жуков и Шебзухов.

Роднините на жертвите разказват за близкото приятелство на Арашуков с високопоставени служители по сигурността. Според тях, благодарение на това приятелство, сенаторът от много години избягва наказателна отговорност за участие в убийствата. ю

На 2 април руският президент Владимир Путин освободи прокурора от Карачаево-Черкезката република Александър Терешченко след мащабна проверка в силите за сигурност на републиката. Уволненият прокурор е приближен на Арашуков.

Сенаторът беше задържан сутринта на 30 януари в заседателната зала на Съвета на Федерацията. Освен за убийството, той е обвинен в участие в организираната престъпна група на баща му, който е съветник на ръководителя на „Газпром межрегионгаз“.

Арашуков старши е обвинен в кражба на природен газ от Газпром за 30 млрд. рубли. В този случай са обвинени още осем души.

Сенаторът не признава вината си и счита наказателното дело за поръчково. Според него, заговорът срещу него е струвал на нападателите му 65 милиона рубли.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини