4 °C

Богато честване на Гергьовден в Смолянско, къде и как ще празнуват гости и домакини

  Дните около Гергьовден са пълни с прояви, събори и празнични програми в цялата Смолянска област.

  Празникът на Златоградското чеверме е на 4 май, а подготовката за него започва още тази вечер, за да бъдат готови агнетата за кулинарната фиеста. 150 чевермета ще се завъртят на бавен огън на големите дървени „грилове“ още тази нощ, а утре стотици гости ще се съберат за шеста поред година на вече традиционния празник на чевермето по родопски, който предполага и дрескод национални носии. Домакините ще покажат и обредно приготвяне на живата вода за Гергьовден и ритуално запалване на жив огън, което ще се излъчи онлайн на 3 май от 20.30.ч. за тези, които не могат да присъстват на мероприятието.

  На 6 май Община Баните също има празник, на който съчетава Гергьовден и честване на лечебната минерална вода, с която селото е известно. Веселбата с музика, танци и хора започва обаче ден по -рано, като начало ще има Дискусионна  кръгла  маса  „Туристически район РОДОПИ –   балнеология и екотуризъм”, а след това и веселата част на празника с концерт на фолклорния изпълнител Николай Славеев и официалното откриване на новия и модерен площад „Шести май“ в селото, което развива балнеотуризъм. Празникът ще продължи със спектакъл на Ансамбъл „Българе“ ,  певицата Цветелина и програма на местните самодейци, а по-късно ще има и дефиле на автентични носии от община Баните и носии на Кралство Мароко. Вечерта на 5 май ще има Тържествена заря - проверка  с участието на 101 Алпийски полк Смолян, а на 6 май празнината програма на площада продължава с Виевската фолкгрупа и други народни изпълнители.

  В Община Девин 6 май също ще се отбележи подобаващо – с курбан за здраве и детски футболен турнир на градския стадион. В 10.00ч. Започва състезанието, в което ще играят отборите на ФК „Девин”, ФК „Ботев” – Пловдив, ФК „Хебър” – Пазарджик и ФК „Родопа” – Смолян. От 11.00 часа започва народно веселие с оркестър „Пампорово”,  танцовите групи и гайдарски състав към Общински детски комплекс Девин, читалище „Родопска просвета – 1923” и танцовия състав „Девин Денс Клуб”. Курбанът за здраве ще бъде раздаден от 12 часа, съобщиха от община Девин.

  На 6 май Кметът на община Неделино - Боян Кехайов кани всички жители и гости на града на празника Гергьовден, като най - ранобудните ще могат да вземат участие във възстановката на традиционния обичай, който ще се проведе рано сутринта в 06:00 часа в местността " Турчин мост ". От 10:00 часа на центъра на града ще има богата фолклорна програма с участие на певчески фолклорни групи от Народно читалище "Светлина-1938".

  Община Чепеларе ще отбележи Гергьовден с курбан за здраве на площад „Олимпийски“ от 13.30ч. на 6 май, организиран от овцевъдите на територията на Общината. Честването на Деня на храбростта и българската армия ще се състои пред паметника на загиналите във войните чепеларци с участието на военните от 101 Алпийски батальон в Смолян.

  СмолянБГвести

  Коментари в сайта (1)

  Още новини

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини