8 °C

Ангелкова в Баните: Регистър на туристическите фестивали и събития вече е с над 1800 прояви

Изображение 1 от 4

  На 6 май Община Баните отбелязва своя празник и чества лековитата минералната вода, с която родопското село е известно. За пръв път в празничната програма е включена дискусионна кръгла маса “Туристически район РОДОПИ -балнеология и екотуризъм“, която се проведе на 5 май в селото, развиващо балнеотуризъм. Тя се организира под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова, а акцент в дискусията бяха възможностите за по-рационално оползотворяване на туристическия потенциал на района, представен най-вече от балнеологията. 

  Според данните изнесени от министър Ангелкова, Пампорово е с най-висок ръст на туристите тази зима, като 60 % от посетителите в курорта са били българи, а 40% - чужденците. Хилядите гости на Пампорово трябва да видят уникалните места, които са в близост- като Община Баните, коментира министър Ангелкова. Важни за напредъка на регионите са и събитията, които привличат множество туристи, като Министерството на туризма подкрепя всяка подобна инициатива. Ангелкова обяви, че в Регистъра на туристическите фестивали и събития, който постоянно се надгражда, към момента са включени над 1800 фестивали и събития от цялата страна. Според Ангелкова един от основните приоритети на правителството е намаляването на административната тежест в областта на туризма, като с последните промени на закона са отпаднали около 19 документа.

  В дискусията участва областният управител на Смолян Недялко Славов, който подчерта, че Смолянска област бележи траен ръст в приходите от туризъм, а престоят на туристите става все по-продължителен. Значим е интересът към фолклорните празници и събори, които стават все по-популярни. Славов обаче подчерта, че „за да развиваме туризъм, инфраструктурата е базисен фактор и ние ще продължим да инвестираме в по-добри пътища, защото свързаността е първото условие за привличането на туристи“.

  По време на празника, който продължава и днес 6 май, беше открит модерния площад в общинския център, който е на стойност над 1.5 млн.лв. Лентата на новия площад „Шести май“ с фонтан и други екстри, беше прерязана от гостите в лицето на областния управител, министъра на туризма Ангелкова, Цветан Цветанов и кмета на Община Баните Милен Белчев.

  Гости на празника бяха народните представители Владимир Улучен и д-р Красимир Събев, кметовете на общините Смолян Николай Мелемов, Чепеларе Славка Чакърова, Неделино Боян Кехайов, Велинград д-р Красимир Коев, посланика на Кралство Мароко н.пр. Закия Ел Мидауи. Празникът на 5 май завърши с тържествена заря-проверка в памет на загиналите във войните за освобождението на страната ни жители от околните населени места, но продължава и днес на Гергьовден с празнична весела програма.

  СмоянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
  29 яну 2020
  Последни новини