С гайди и хора откриха паметна плоча за обновения параклис край Серафимово

Изображение 1 от 6

    На 6 май жители и гости  на село Полковник Серафимово се събраха на връх св. Георги, където се намира параклис, носещ името на светията. Бe oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт oтeц Димитъp Oдaджиeв и иподякон Даниел Апостолов, които осветиха дадения благословен курбан и пожелаха здраве и благоденствие на семействата на дарителете.

    За пръв път за храмовия празник гостите бяха посрещнати от красиви младежи в родопски носии, с питка за здраве, великденски яйца и информационна брошура за историята на параклиса.

    В празничния ден беше открита и мраморна плоча, за началото на градежа на храма , построен през 1923 г. от населението на селото. На плочата е изписана и годината 2017-та, когато по инициатива на хората от Згуровската махала, параклисът е ремонтиран. Ремонтните дейности са извършени с дарения и доброволен труд от много хора от няколко поколения.

    Инициаторите за ремонта благодариха на всички дарители и доброволци за обновяване визията на параклиса, както и на община Смолян за дарените пейки покрай параклиса. Като на празник тържеството завърши с гайди, кръшни хора и песни, в които се включиха както родопчани дошли с децата си, така и pycнaци, aнгличaни и aмepиĸaнци.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини