Изложба събира пари за нови чешми на бай Манчо, човекът от Смолян, който "говори" с водата

Интересна фотоизложба "Благотворителността през обектива '2018" ще бъде открита днес 13 май 2019 от 17.30 часа в Изложбената зала на Държавен архив – Смолян.

Ще видите три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството, отличени през 2018 г. в единствената грантова програма за фотография у нас „Благотворителността през обектива“. Проектът се реализира от Български дарителски форум, Фондация BCause и Община Смолян в партньорство с Държавен архив – Смолян.

В изложбата е и човек от Смолян, когото всички познават като бай Манчо, той е героят  на  фотоисторията „ВОДА ЗА ХАИР“ на фотографа Добрин Кашавелов. Зефир Манчев или бай Манчо еизвестен с таланта си да намира вода и да строи чешми. Казва, че водата е жива и разбира всичко. Освен с дарбата си да открива и “чува” водата, родопчанинът от десетилетия помага на хората и по много други начини. Той  еднакво почита и джамията, и църквата. Гостуването на изложбата в Смолян ще бъде обвързано и с кампания за набиране на дарения, с които да бъдат закупени тръби и други материали за бъдещите чешми на бай Манчо.

В поредица от фотографии под названието „ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“ Борислав Трошев разказва за единственото по рода си училище за кучета водачи за незрящи в България, създадено от фондация “Очи на четири лапи”. Снимките са запечатили моменти от обучението на бъдещите четириноги помощници, от живота им в приемни семейства, както и от всекидневието на куче водач, което вече помага на човек с увредено зрение.

КАЛЕНИ В ОГЪН“ на Тихомира Методиева показва обикновени хора с необикновено хоби. Те рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които другите обикновено бягат - пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. В момента в България има 220 доброволни формирования, в които членуват близо 3000 доброволци. Самата Тихомира Методиева е доброволец-пожарникар и секретар на Националната асоциация на доброволците в Република България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини