19 нападения от мечки в Смолянско, от екоинспекцията призовават за завишаване на контрола

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Смолян призовава стопаните да обърнат сериозно внимание на необходимостта да се повиши контрола по спазване на издадените заповеди на кметове на общини за забранените за паша места в горските територии държавна и общинска собственост. Призивът е във връзка със зачестилите нападения от кафява мечка от  април 2019г. и изпълнение на процедурата по изплащане на щети от Министерството на околната среда и водите. От началото на годината до сега са регистрирани 19 нападения върху животни и пчелини в Смолянско, като през април те са най-много.

Трябва да се извършване на своевременна регистрация на животните и пчелините по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, като не се допуска и изхвърляне и изоставяне на умрели животни и хранителни отпадъци.

Стопаните трябва да вземат превантивни мерки при отглеждане на животни – да не ги пускат на свободна паша без пастир, а при повече животни да се използват кучета. Вечер животните да се прибират на обезопасени места и да се преброяват за установяване на липсващи такива, припомнят от РИОСВ.

При констатиране на щети от страна на стопаните, с цел сформиране на комисия и достоверно определяне на причинителя на щетите, незабавно да се уведомяват горското/ловното стопанство, групата за бързо реагиране към РИОСВ – Смолян (телефони  – 0887 500 739 и 0885 590 060), кметството и/или други отговорни институции, подчертават още от екоинспекцията в Смолян.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини