Община Смолян безсилна да се справи с безхаберието, републиканските пътища затънали в пясък от зимата

Множество писма от Община Смолян са били изпратени до Областно пътно управление за проблемите с републиканските пътища, но без никакъв резултат

Със 5 гласа против и 8 въздържали се, днес съветниците отново не приеха Годишния отчет за 2018г. по изпълнение на програмата за намаляване на замърсяването с фини прахови частици / ФПЧ10/ и Плана за действие към нея за периода 2015-2020 г.

На заседанието през април т.г. отчетът беше отхвърлен, като от опозицията контрираха управляващото мнозинство в местния парламент, че зимното поддържане на пътищата с химически вещества не се изпълнява, а хвърленият пясък по републиканската мрежа не се чисти навреме и това драстично повишава замърсеността на въздуха. Горивната база също запрашава въздуха, което нарежда Смолян на едно от челните места по мръсен въздух в страната вече няколко години по ред.

На днешното заседание опозицията отново излезе с призив към Общинската власт да започне да оказва контрол върху изпълняваната от фирмата „Трейс“ дейност по зимно поддържане и почистване.

„Фирмата „Трейс“ не си изпълнява задълженията по договора, а общината нищо не прави по въпроса.“, каза Кирил Хаджихристев и допълни, че местната власт трябва да следи дали договорите се изпълняват.

„Не можем да я /б.а. Фирма „Трейс“, която е сключила с ОПУ договор за зимно поддържане/ контролираме, можем само да сезираме принципала-в случая Областно пътно управление, сега ще ви покажа всички писма, с които сме сезирали, че те не си вършат дейността.“, контрира зам.-кметът Марияна Цекова.

От опозицията коментираха още, че в годишния отчет на Община Смолян е записано, че „химията“ се използва като материал за зимно поддържане, а в същото време отчета сочи, че няма такъв използван материал.

В крайна сметка стана ясно, че под обработка с химия всъщност е лугата, която се хвърля и то по републиканските пътища. Опозицията обаче поиска вариант за контрол на дейността по зимното поддържане и почистването след това, като с нейните гласове годишния доклад за втори път не се прие.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини