Самотни пенсионери и персонал в социалния дом във Фатово спасиха парализирана рускиня

Галина Розовская е на 75 години, страда от сериозно заболяване и постъпва в дома за стари хора в смолянското село Фатово миналата година.

Жената е с инсулт и на легло след смъртта на дъщеря си. Докарват я от Северна България, а руският консул в Русе лично я екскортира. Приета е в дома във Фатово по установения за това ред, но в последствие се оказва, че жената е с изтичащ срок на пребиваване в България – информация, която социалните в Русе са спестили. „Трябваше да се подновят документите, за да може да бъде законна мигрантка“, обясни директорът на Дома Живко Билянов.

За да се подновят всички документи обаче са необходими близо 900лв., с които 75-годишната рускиня не разполага. Тогава се намесват хората от дома – възрастни, самотни, с малки пенсии, но големи сърца.

Събират се хората и персонала в социалното заведение и решават всеки да даде, кой каквото му иде от сърце. Да дадат и хората от персонала и домуващите. “, разказва социалният работник във Фатово Софка Парунева. Когато хората си взели пенсията, в рамките на пет дни сумата за документите е събрана, удостоверението за пребиваване на Галина е платено и тя остава да живее до следващия октомври.

„Тук се чувствам като у дома си, много са грижовни всички".  Жената е изключително благодарна за големия жест към нея, но пред камерата на еТВ признава, че ѝ е изключително неудобно, защото всички домуващи са хора пенсионери със свои проблеми. Според рускинята всички, заедно с директора и служителите – проявяват грижа, за да не изгонят Галина от дома в смолянското село.

Заради наложени санкции върху руската ѝ пенсия, Галина получава сума, която не стига дори за таксите ѝ в дома. Удръжките редуцират пенсията ѝ до към 117 лв. на месец. Таксата в дома, плюс консумативите за лежащо болен и лекарствата за нейносто състояние буквално я обричат на задлъжнялост, обобщи директорът Билянов.

Съдбата на Галина потресла смолянчанката Веселина Симова, която започна кампания за събиране на дарения за следващата годишна такса за пребиваването на Розовская. Такава такса трябва да се плаща още 4 години, за което са необходими още 4 хиляди лева. В Смолян са поставени кутии за събиране на средства, а решени отново да помогнат са и хората от дома във Фатово.

Вижте видеото за тази човешка история, съчетала светлата и тъмна страна на живота:

 http: //www. smolyan. bgvesti.net/videos/203240/startsi-sbirat-pari-za-da-ostane-75-godishna-ruskinya-v-blgariya

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини