8 °C

Самотни пенсионери и персонал в социалния дом във Фатово спасиха парализирана рускиня

Галина Розовская е на 75 години, страда от сериозно заболяване и постъпва в дома за стари хора в смолянското село Фатово миналата година.

Жената е с инсулт и на легло след смъртта на дъщеря си. Докарват я от Северна България, а руският консул в Русе лично я екскортира. Приета е в дома във Фатово по установения за това ред, но в последствие се оказва, че жената е с изтичащ срок на пребиваване в България – информация, която социалните в Русе са спестили. „Трябваше да се подновят документите, за да може да бъде законна мигрантка“, обясни директорът на Дома Живко Билянов.

За да се подновят всички документи обаче са необходими близо 900лв., с които 75-годишната рускиня не разполага. Тогава се намесват хората от дома – възрастни, самотни, с малки пенсии, но големи сърца.

Събират се хората и персонала в социалното заведение и решават всеки да даде, кой каквото му иде от сърце. Да дадат и хората от персонала и домуващите. “, разказва социалният работник във Фатово Софка Парунева. Когато хората си взели пенсията, в рамките на пет дни сумата за документите е събрана, удостоверението за пребиваване на Галина е платено и тя остава да живее до следващия октомври.

„Тук се чувствам като у дома си, много са грижовни всички".  Жената е изключително благодарна за големия жест към нея, но пред камерата на еТВ признава, че ѝ е изключително неудобно, защото всички домуващи са хора пенсионери със свои проблеми. Според рускинята всички, заедно с директора и служителите – проявяват грижа, за да не изгонят Галина от дома в смолянското село.

Заради наложени санкции върху руската ѝ пенсия, Галина получава сума, която не стига дори за таксите ѝ в дома. Удръжките редуцират пенсията ѝ до към 117 лв. на месец. Таксата в дома, плюс консумативите за лежащо болен и лекарствата за нейносто състояние буквално я обричат на задлъжнялост, обобщи директорът Билянов.

Съдбата на Галина потресла смолянчанката Веселина Симова, която започна кампания за събиране на дарения за следващата годишна такса за пребиваването на Розовская. Такава такса трябва да се плаща още 4 години, за което са необходими още 4 хиляди лева. В Смолян са поставени кутии за събиране на средства, а решени отново да помогнат са и хората от дома във Фатово.

Вижте видеото за тази човешка история, съчетала светлата и тъмна страна на живота:

 http: //www. smolyan. bgvesti.net/videos/203240/startsi-sbirat-pari-za-da-ostane-75-godishna-ruskinya-v-blgariya

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
13 ное 2019
Последни новини