7 °C

Болката като удоволстивие. Рискове и ефекти от грубата игра в леглото

Изображение 1 от 2

  Много хора смятат болката и секса за абсолютно несъвместими. Сексът е само за удоволствие, а болката няма нищо общо с това, нали? Все пак за някои хора болката и удоволствието понякога могат да се припокриват в сексуален контекст. Как, защо и какви са страничните ефкекти от грубата игра в леглото разказва Medical News Today, като преглежда едно ново и някои предишни изследвания.

  Някои хора смятат, че болката е приятна по време на секс, но защо?
  Връзката между болката и сексуалното удоволствие разпалва въображението на много писатели и художници, с нейните оттенъци на забранено, пакостливо удоволствие.

  През 1954 г. еротичният роман Story of O от Anne Desclos предизвиква смут във Франция с препратките към робство и дисциплина, господство и подчинение, садизъм и мазохизъм - набор от сексуални практики, наричани BDSM.

  Наскоро "50 нюанса сиво" (Fifty Shades of Gray) от Е. Л. Джеймс се продде в милионен тираж по целия свят, подхранвайки еротичните фантазии на своите читатели.

  Въпреки това, практиките, които включват припокриване на болката и удоволствието, често са обвити в мистерия, а хората, които признават, че се занимават с груба игра в спалнята, често са изправени пред стигма и нежелано внимание.

  Физическа болка като източник на удоволствие
  Преди всичко, едно предупреждение: Ако човек не е специално заинтересован да изпитва болезнени усещания като част от сексуалното си удовлетворение, сексът не трябва да е болезнен.

  Болката и удоволствието активират едни същи нервни механизми в мозъка. Хората могат да изпитват болка по време на полов акт поради различни здравословни причини, като наранявания или инфекции на вулвата или влагалището и наранявания или инфекции на пениса или тестисите.

  Ако усетите нежелана болка или някакъв друг дискомфорт в гениталиите по време на секс, най-добре е да говорите със специалист.

  По взаимно съгласие здрави възрастни понякога се опитват да изпитат болезнени усещания, за да "усилят" сексуалното удоволствие и възбуда. 

  Но как болката може да бъде приятна?
  Според еволюционната теория, за хората и другите бозайници, болката действа предимно като система за предупреждение, обозначаваща опасността от физическа заплаха. Например, изгаряне или опарване боли, и това ни предпазва да не стъпим в огъня и да се изгорим или да не пием вряща вода и да повредим телата ни необратимо.

  И все пак, физиологично казано, болката и удоволствието са по-близки, отколкото преполагате. Изследванията показват, че усещането за болка и удоволствие активират едни и същи нервни механизми в мозъка.

  Удоволствието и болката са свързани с взаимодействащите допаминови и опиоидни системи в мозъка, които регулират невротрансмитерите, които участват в поведението, основано на възнаграждение или мотивация, което включва хранене, пиене и секс.

  По отношение на мозъчните региони, както удоволствието, така и болката активират nucleus accumbens, палидумът и амигдалата, които участват в системата за възнаграждение на мозъка, регулираща поведението на мотивация.

  Хората, които намират болезнените усещания за сексуално възбуждащи, преживяват нещо подобно на това, което изпитват спортистите на състезание, докато натоварват телата си до предела им.

  Възможни психологически ползи
  Съществува и сложна психологическа страна в намирането на удоволствие в усещането за болка. На първо място, усещането на болката може да бъде силно зависимо от контекста, в който възникват болезнените стимули. Някои хора смятат, че грубата игра им позволява да се отдръпнат и да се дистанцират от ежедневните тревоги.

  Преживяването на болка от отрязания нож в кухнята или болката, свързана с операцията, например, е неприятно в повечето, ако не и в всички случаи. Обаче, когато човек изпитва физическа болка в контекст, в който изпитва положителни емоции, чувството за болка всъщност намалява. Така че, когато прави секс с доверен партньор, положителните емоции, свързани с акта, могат да притъпят усещанията за болка в резултат на груба игра.

  В същото време доброволно изпитаната болка по време на секс или еротична игра може, изненадващо, да има положителни психологически ефекти, а основният е междуличностната връзка.

  Две проучвания, резултатите от които са публикувани в Archives of Sexual Behavior през 2009 г. - установяват, че участниците в консенсусни садомазохистични актове като част от еротичната игра, усещат повишено чувство на връзка с партньорите си и увеличаване на емоционалното доверие.

  Друга причина за груба игра по време на секс е бягството. "Болката", обясняват авторите на преглед, публикуван в The Journal of Sex Research,, "може да съсредоточи вниманието си върху настоящия момент и далеч от абстрактното, високо мислене."

  "По този начин", продължават авторите, "болката може да улесни временното отпускане или бягство от обременяващите отговорности на зрялата възраст."

  Всъщност едно проучване от 2015 г. установява, че много хора, които практикуват груба игра, съобщават, че техните еротични практики им помагат да намалят стреса и да избягат от ежедневието и притесненията си.

  Авторите на изследването, Али Хеберт и проф. Ангела Уивър, пишат, че "много от участниците заявиха, че един от мотивиращите фактори за участие в BDSM е, че им е позволило да се откъснат от ежедневието си". Изследователите цитират участник, който избрал да играе подчинени роли, който казва, че "това освобождава от реалния свят".

  Потенциални странични ефекти от играта
  Хората могат да изпитат отрицателни психологически ефекти, след като се включат в груба игра - без значение колко са опитни и колко грижи влагат в създаването на здравословни граници. Така че е важно предварително да се обсъдят нуждите и границите.

  Сред практикуващите BDSM, този отрицателен страничен ефект са преживявания на тъга и депресия, които могат да възникнат по време или непосредствено след груба сексуална игра, или даже дни след акта.

  Изследователите д-р Ричард Сротт и Анна Рандал твърдят, че докато емоционалната "катастрофа", която някои хора изпитват веднага след груба игра, може да се дължи на хормонални промени в момента, ефектите, които се появяват дни по-късно, вероятно имат и други обяснения.

  Те твърдят, че депресивните чувства дни след еротичната игра съответстват на чувството за загуба на върховите усещания от сексуалната игра, която дава на човека психологическа почивка в момента. Подобно е на усещанията на спортните състезатели след състезание, известно като "постолимпийска депресия", смятат изследователите .

  За да се предотврати или преодолее усещането след силно напрежение по време на еротична игра, важно е човек и неговият партньор или партньори внимателно да планират грижата, както на физическо, така и на психологическо ниво, като обсъждат подробно индивидуалните нужди и притеснения.

  Каквото и човек да реши да се ангажира, за да подхранва сексуалния си живот, ключът винаги е съгласието. Всички участващи в сексуален контакт, трябва да дадат изрично и ентусиазирано съгласие за всички части на тази среща, и те трябва да могат да спрат да участват, ако вече не се интересуват и не желаят.

  Изследванията показват, че фантазиите за необичайна или груба сексуална игра са много чести и някои хора решават пренесат фантазията от въображението и в реалността.

  Ако решите да се отклоните от "ванилов" секс и да опитате и други вкусове, няма лошо. Просто се уверете, че сте в безопасност, правите само това, което ви харесва и се чувствате комфортно.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
  16.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
  16.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
  16.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
  16.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
  16.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
  16.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
  16.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
  16.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
  16.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
  16.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  16.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
  16.10.2019
  Последни новини