16 °C

Неравенството между половете се оформя преди около 8000 години

По времето, когато човешките общества изоставят номадския живот и започват да се установяват в трайни селскостопански селища, се наблюдават и първите очертания на неравенството между половете.

Такъв извод прави проучване, публикувано в European Journal of Archaeology, което анализира гробове на възраст от 5000 до 8000 години, открити на Иберийския полуостров.

Доказателствата за историческото неравенство между половете до голяма степен са базирани на писмени документи. Работата на историка Герда Лернър от началото на 90-те години например установява, че неравенството между половете е силно изразено в близкоизточните общества. 

Лернър смята, че културната практика на оценяване на мъжете над жените е възникнала в праисторическо време, преди да се появят писмени записи.

Археолозите Марта Синтас-Пенья и Леонардо Гарсия Санджан от университета в Севиля в Испания, решават да направят археологическо проучване, за да разберат дали тя (Лернър) е била права.

Археолозите анализират 21 обекта, които заедно съдържат останки от над 500 души, погребани както в отделни гробници, така и в колективни пещерни гробове.

По-голямата част от телата са били с неопределен пол, много от тях деца. Въпреки това, от 198-те, чийто пол е бил известен, мъжете са преобладавали. На всеки женски гроб се падали 1,5 мъжки гроба.

„По-големият брой на мъжките гробове не може да бъде естествен“, казва Синтас-Пенья, което предполага, че има културен елемент, който изкривява записа. Жените и децата най-вероятно не са получавали официално погребение, като мъжете в неолитното общество.

Различават се и видовете обекти, в които е погребан индивидът. По-вероятно е мъжете да бъдат погребани със стрели и други оръжия, а жените с керамика.

Мъжете също така, са по-често представени в пещерното изкуство от времето на неолита – най-често в сцени, изобразяващи лов и война.
„Всички доказателства, които открихме по някакъв начин преобладаващо свързват мъжете с насилието“, казва Синтас-Пенья. „Има разлика в силата и тази разлика може би се основава на използването на насилие от мъжете.“

Но има и много прилики. Най-добрите гробове на даден обект, например, не винаги принадлежат на мъж, така че не може категорично да се каже, че мъжете винаги се радват на пряка доминация за сметка на жените.

Резултатите могат да поставят под съмнение дебатите за това дали неравенствата между половете се определят от биологични различия или са аспект на човешката култура, според Синтас-Пенья.

„Ако можем да кажем, че неравенството между половете е започнало в неолита, или в медната епоха, или в който и да е период, това означава, че това е нещо свързано с културата на обществото, не е нещо биологично определено“, казва тя.

Появата на различия между половете вероятно е само една от многото дълбоки промени, настъпили в неолитните общества, заедно със социалните неравенства, възникнали, когато хората започнали да натрупват частна собственост, добавя Синтас-Пенья.

„Според мен, неравенството между половете е имало наистина централна роля в произхода на социалната сложност на дадено общество“, казва тя.

Не всички обаче са убедени, че това е така.

„Бих казал, че антропологичните изследвания могат да предоставят много повече улики за произхода на неравенството между половете“, казва археологът Франсиско Алмеида от корпорацията Taungurung Clans Aboriginal Corporation (TCAC) във Виктория, Австралия, който не е участвал в проучването.

Все пак, Синтас-Пенья вярва, че различията, които проучването й е открило, са достатъчни, за да обосноват по-внимателен поглед към други археологически обекти от неолита за допълнителни доказателства.

„Разбирането на произхода на неравенството между половете може също да ни помогне да разберем по-добре неравенствата, които пречат на съвременното общество“, добавя тя: „Ако знаем произхода на неравенството между половете, ние имаме повече инструменти, за да се справим с него“.

Публикувано в Сosmosmagazine.com.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини