Най-мощната ракета Falcon Heavy излита в най-трудната мисия досега

Най-мощната ракета на Илън Мъск отново е настроена да излети. Falcon Heavy ще направи първия си нощен старт в понеделник, в края на 24 юни (за нас - сутринта на 25 юни), ако атмосферните условия са благоприятани.

Това ще бъде третият полет на ракетната система и ще бъде предизвикателство за компанията SpaceX.

Стартовият прозорец за Falcon Heavy се отваря в 23:30 ч. EDT в понеделник, 24 юни (25 юни 2019 г. в 6:30 българско време), на историческата площадка 39A в космическия център „Кенеди” на НАСА във Флорида.

Телевизията на НАСА и уебсайтът на агенцията ще излъчват на живо старта, започвайки 2 часа преди изстрелването. 

Тази мисия, наречена STP-2 от Програмата за космически изпитания на Министерството на отбраната, ще изведе няколко десетки спътника в орбита, включително слънчевия платноход Lightsail 2 на Планетарното общество, за който се предвижда контролиран полет в продължение на една година. Слънчевите платна се предлагат като начин за постигане на междузвездно пътуване без нужда от тонове гориво, което прави корабите твърде тежки. Слънчевите платна се ускоряват бавно, но постоянно, което означава, че теоретично е възможно да достигнат невероятни скорости.

На борда на ракетата ще бъде и сателит с новия атомен часовник на НАСА Deep Space Atomic Clock, предназначе да помогне за навигацията в дълбокия космос.

Ракетата ще изнесе на орбита и сателит за изпитване на ново, по-ефективно и екологично гориво за космически кораби.

"Мисията на STP-2 ще бъде сред най-трудните стартове в историята на SpaceX", заявяват от SpaceX, отбелязвайки, че ще има четири отделни запалвания на двигателя от горната степен, три отделни орбити и обща продължителност на мисията над шест часа. За сравнение, последната мисия на Falcon Heavy изнесе своя сателит само 34 минути след старта.

"Това ще бъде най-трудното ни изстрелване някога", заяви основателят на компанията Илън Мъск .

SpaceX ще се опита да приземи страничните ускорители на сушата, на площадката за кацане, а централното ядро ​​на морската платформа, наречена "Разбира се, че все още те обичам" в Атлантическия океан.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини