12 °C

Студенти от Академията за лидери идват на помощ за старото училище в Петково

  След десетки дарители и студентите от Академията за лидери ще се включат в помощ на петковци за ремонтните дейности на старото училище в родопското село

  Петковци нагледно показаха, че когато нещо, макар и трудно, стане кауза със сърце, тя неминуемо се реализира. Инициатива за спасяване и ремонтиране на сградата на старото училище в смолянското село Петково стартира в началото на 2016г. , а работата започна в началото на юни 2019г. До сега са събрани малко над 8 840 лв от дарения за каузата „Да спасим старото училище в село Петково“, в която се включиха над 60 граждани и фирми- с пари, строителни материали и друга помощ. След като събраната сума се оказа твърде скромна за извършване на цялостен ремонт от строителна фирма, инициаторите решиха да действат стъпка по стъпка и наеха двамата местни майстори Бисер и Росен, които след оглед на сградата, се заеха с тежката задача. Опитните дюлгери разчистиха камъните, градят падналата стена с камък, ще направят и необходимите бетонни пояси, замазка и ще възстановят прозорците за около 6000 лева.

  Така първия етап от ремонта, който местните хора се надяват да приключи до началото на есента, вече е в разгара си.

  Събраните средства ще се използват за заплащане на труда на майсторите и част от материалите.  След призив за помощ със строителни материали, две фирми са дали безвъзмездно материалите, които майсторите са поискали, за да започнат работата по ремонта на старото училище.

  Съвсем „неочаквано“ с петковци, ангажирани с ремонта, се свързват представители на „Академия за лидери“, платформа даваща възможност за практика на млади и трудолюбиви студенти от различни строителни и технически специалности.  
  „Всяка година, участниците на Академията подкрепят една кауза като помагат не само финансово, но и с време и труд.  Много сме щастливи, че тази година Академията за лидерите са харесали нашата кауза „Да спасим старото училище в село Петково“ и са решили да я подкрепят. Предстоят разговори и срещи с тях, за да се уточни как и с какво да ни помогнат. Поздравления за тези млади българи, които с труд и средства помагат на различни благотворителни инициативи!“, заявиха от инициативния комитет в Петково.

  Старото училище е общинска собственост и до преди три години в него се помещавала читалището и библиотеката на селото, но сградата не се поддържаше и се рушеше. От снеговете и дъждовете цялата източна стена беше срутена, голяма част от покрива е повреден, подовете са изгнили и сградата от няколко години е абсолютно неизползваема. От инициативния комитет изразяват надежда, че на следващ етап община Смолян ще се включи и ще предостави дървен материал и греди за покрива.

  Старото училище е емблематична сграда,  символ на родопското село.

  Училището е открито през 1921 г., а според книгата „Село Петково“ на д-р Георги Ташев група първенци от селото се обединяват около идеята за построяване на ново училище още през 1916 г.  Изумително е, че това се случва въпреки бушуващата Първа световна война. Чрез дарения и самооблагане на всички семейства се събират средства, строежът започва през пролетта на 1917 г., а на 16-ти септември 1920 г. училището вече посреща и първите си ученици. Тържествено е осветено на 21-ви юли 1921 г. Изчислена в лева, сградата е струвала 1 500 000 лв, събрани без помощ от държавата и общината. До 2015 г. в нея се помещават читалището и библиотеката на селото.

  В някогашната гимназия „Отец Паисий“,  са учили поколения петковци, повечето от жителите вече са изселници, но  през лятото живописното село е пълно с живот, много от хората се връщат, а все повече са и тези, които купуват къщи тук, заради красивата и чиста природа. Петковци вярват, че някой ден, селото ще има и ново „старо“ училище,  библиотека и място за занимания и развлечения на деца и възрастни.

  Щиляна Чакърова

  Инициативният комитет припомня, че за каузата има нова дарителска сметка, в която желаещите могат да се включат с финансов превод, както и с помощ с материали.  НОВАТА ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА за инициативата „Да спасим старото училище в село Петково“:
  ТИТУЛЯР: НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ ХРИСТО ПОПКОНСТАНТИНОВ – 1923“
  С. ПЕТКОВО, обл. Смолян
  основание – Благотворителна инициатива „Да спасим старото училище в село Петково“
  БУЛСТАТ – 000609608
  ДАННИ БАНКОВА СМЕТКА:
  BIC КОД – STSABGSF
  IBAN BGN – BG26STSA93000000664557

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  21 ное 2019
  Последни новини