Малчугани от Мадан плетат гривни през ваканцията, продават ги за благотворителност и са хит в града

Изображение 1 от 2

    Как седем деца на възраст от 8 до 15 години откриха идеята за благотворителността и радостта от нея? Това разказва историята на няколко деца от Мадан, които живеят в съседство и се забавляват заедно през лятната ваканция. В началото от скука и в търсене на емоции, започват да плетат гривни от ластици.

    „Йоан е най-малкият, има едно куфарче с ластици, започнаха да гледат клипчета как се прави плетката само с пръсти, защото стойката е само една, а те са повече деца.“, разказа майката на момченцето Борислава. Научили се да плетат, направили около 60-тина бройки и отишли на пазара в центъра на Мадан, да продават по левче бройката. Идеята била половината пари да дадат за благотворителност, а с другата да си направят богата почерпка - пици, сокчета и торти на корем.

    Отишли в петък на пазара, сложили гривните на голяма кърпа направо на тротоара и бързо разпродали всичко, хората им давали и по 5-10 лаева за ластичните украшения, защото хлапетата гордо посочвали целта-благотворителност. Даже лелките от съседните маси се чудели как хлапетата буквално на улицата изкарали за минути нейната печалба за деня. Събрали общо 110 лв., но се отказали да харчат от тях-решили да ги дарят всичките. Никое от тях обаче не си поискало своя дял, макар сред тях да има дечица, чиито семейства не са никак богани. След това пък бащата на Йоан завел всички заедно в сладкарницата, а децата отново плетат гривни, за да помагат.

    „Реших, първата кутия за дарения, която видя в Мадан-за тази кауза да внесем парите на децата.“, разказа майката на Йоан. Така средствата спечелени от децата отиват за 31 годишната Ангелина Бошнакова. Младата жена е майка на малко детенце, страда от изключително рядко заболяване, вече е минала две операции и химиотерапия, но надежда й дават само лекари в клиника в Турция, за която са нужни първоначално 20 хил.лв. Така малчуганите от Мадан добавиха своите скромни 120лв., но спечелени с доброволен труд, за да помогнат на Ангелина от Девин. В момента жената е в болница, показателите на кръвта й не са добри, но всички се надяват до седмица да се стабилизират, а средствата за лечение да се съберат и тя да замине в най-скоро време.

    Нека всеки помогне с каквото може, защото децата показаха, как с ластици, сръчни ръце и добро сърце, може да се помогне!

    ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

    IBAN BG74UBBS88881000305842 BIC UBBS BGSF Обединена Българска Банка Ангелина Иванова Бошнакова

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини