Изложба показва картините на родопски художник, сътворил над 5 хиляди платна

Изображение 1 от 3

         

    Посмъртно откриха 18-та самостоятелна изложба на художника Марко Стойчев от Смолян, който щеше да навърши 89 години на 30 юни. По този повод в галерия “Никола Иванов - Шаната” в Народно читалище „Орфееви гори-1870“ в кв.Райково, на рождения му ден се събраха близки,приятели и почитатели на Маестрото, да се потопят в багрита на любимите му Родопи от картините, да си спомнят за бохема и човека, оставил над 5000 живописни платна, две книги, прекрасно семейство и безброй приятели.

    Той е творецът, възпял в багри и форми родопската къща и природа и оставил сърце и душа в платната. Изложбата официално отвори врати на 30 юни – рождената дата на Марко Стойчев, а експозицията е и поредната проява от юбилейните тържества на читалището за отпразнуване 100 години Първи Среднородопски театър „Изгрев“.

    Представяне на художника направи Цеца Илиева – секретар на читалището, а свои спомени сподели с множеството негови почитатели, уважили събитието, неговият приятел Райчо Гьорджев – бивш директор на РДТ - Смолян.

    Роден на 30 юни 1930 година в Райково. През 1948 година завършва Райковската гимназия, където преподавател по рисуване е известният художник Никола Иванов – Шаната, чието име носи читалищната картинна галерия. Марио е един от любимите ученици на Шаната. Единайсет години по-късно – през 1959 година – Маестрото основава групата на художниците в Смолян, заедно с Петър Стайков, доц.Димитър Главчев, Вълко Гайдаров, Захари Иванов, Анастас Главчев.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини